Arthur Buchardt
SKOGFORUM 2.og 3.november. Meld deg på i dag!
19. oktober 2017
Statsbudsjettet for 2018 gir ikke et tydelig grønt skifte
20. oktober 2017

Disse aktørene kan avgjøre Norske Skogs skjebne

Langt unna Norske Skogindustriers fabrikker i blant annet Trøndelag og Østfold, sitter flere av de mest sentrale aktørene i dragkampen som nå pågår om kontrollen over papirprodusenten.

Enkelt forklart kan disse deles inn i to «leire»:

Den ene består av kreditorer med sikkerhet i selskapets papirmaskiner, og disse har indikert at de støtter det siste rekapitaliseringsforslaget fra styret i selskapet.

Den andre er en tilsynelatende broket forsamling fond som har eierskap i Norske Skogs usikrede gjeld.

Hold deg oppdatert på situasjonen i Norske Skog. Last ned minE24 i App Store eller

Google Play og bli varslet om siste nytt!

Ifølge informasjon E24 har innhentet med hjelp fra det internasjonale byrået Debtwire, utgjøres de to kreditorgruppene av følgende aktører:

Storfiskene

De største sikrede kreditorene inkluderer Oceanwood Capital Management, GSO Capital Partners, Cyrus Capital Partners og Bluebay Asset Management, som til sammen har en andel på rundt 65 prosent av Norske Skogs sikrede obligasjoner.

GSO og Cyrus har over tid fått dekning i norske medier i relasjon til sine investeringer i Norske Skog. Disse har nemlig ikke kun investert i selskapets gjeld, men også i betydelig grad i dets egenkapital.

I tillegg til dette skal amerikanske GSO, som et datterselskap av The Blackstone Group, også ha vært store innen Norske Skog-relaterte kredittapsforsikringer (credit default swaps, forkortet CDS), som lenge ga selskapets skjebne overnasjonale toner.

– Dette var definitivt en stor faktor i prosessen i fjor. Jeg forstår at det på det meste var omtrent ti ganger den teoretiske mengden gjeld utestående i CDS-kontrakter, sier Nick Smith-Saville, leder for kredittanalyse i Europa i Debtwire, om kredittapsforsikringene i Norske Skog.

Saken fortsetter under bildet…

Han forteller imidlertid at kontraktene ble gjort opp etter manglende rentebetalinger fra Norske Skog, og at de derfor spiller mindre rolle denne gangen.

GSO har også avviklet sin aksjeposisjon i Norske Skog. Sammen med Cyrus, en amerikanskregistrert rådgiver med kontorer i New York og London, var GSO på et tidspunkt Norske Skogs henholdsvis største og nest største aksjonær.

Spesialistene

Oceanwood er en hedgefondforvalter med tilknytning til London og Malta. Selskapet er basert på en investeringsstrategi der man både går inn i egenkapital (aksjer), ulike former for kriserammede (distressed) eiendeler og kreditt.

Om sistnevnte skriver Oceanwood på sine nettsider at det blant annet ser etter «selskaper der restrukturering er nært forestående».

Selskapet ble skilt ut fra Tudor Group i 2006, og ledes ifølge flere kilder av Christopher Reginald Gate.

Bluebay Asset Management ble dannet i 2001, i utgangspunktet for å dra nytte av gjeldsmarkedet som åpnet seg ved dannelsen av euroen. Selskapet spesialiserer seg fortsatt på renteplasseringer, og har per i dag rundt 57,2 milliarder dollar i selskaps- og statsobligasjoner, rente og valuta.

Bluebay er et heleid datterselskap av Royal Bank of Canada.

De usikrede

Gruppen av usikrede kreditorer utgjøres først og fremst at Contrarian Capital Management, Halcyon Capital Management, Blackrock, samt to norske fond. Sammen har denne gruppen omtrent 2,4 milliarder i usikrede obligasjoner.

I tillegg til dette er det kjent at Bennett Management Corporation er store i den usikrede gjelden. Deres eksponering estimeres til rundt 50 prosent av lånet med forfall i 2026 og omtrent 40 prosent med forfall i 2033.

Connecticut-baserte Contrarian har også spesialisert seg på investeringer i kriserammede selskaper. Selskapets grunnleggere kom fra Distressed Debt & Trade Claims-avdelingen til Oppenheimer & Co.

De er ikke fremmede for krevende gjeldsprosesser, lik den i Norske Skog.

«Contrarian tar selektivt en aktiv involvering i restruktureringer, dersom omstendighetene krever det (for eksempel dersom vi mener at det kan skape verdier i prosessen og realisere betydelig avkastning for våre investorer)», skriver selskapet.

Halcyon er et globalt investeringsselskap, med kontorer i både New York, London og Luxembourg. Selskapet oppgir å ha rundt ni milliarder dollar til forvaltning. Det ledes av ni aktive partnere og har røtter tilbake til 1981.

Blackrock er verdens største forvalter med verdier for rundt 5.700 milliarder dollar i porteføljen, og bør ikke trenge noen nærmere introduksjon.

Saken fortsetter under annonsen.

«Av prinsipielle årsaker kommenterer aldri Blackrock selskapets konkrete investeringer», skriver deres europeiske kommunikasjonsdirektør Roland Leithaeuser i en epost til E24.

Saken fortsetter under bildet…

Bennett Management Corporation er et Stamford-registrert hedgefond ledet av James Bennett. Disse var blant de første til å offentlig takke nei til det siste tilbudet fra Norske Skog-styret.

– Vi ønsker ikke å skrive ned 98 prosent av våre eiendeler i Norske Skog, sa James Bennett i en pressemelding torsdag i forrige uke.

Bortsett fra de utenlandske aktørene, er det altså to norske fond som sitter i den usikrede gjelden til Norske Skog. Dette inkluderer den midtnorske forvalteren Forte, som overfor E24 allerede har bekreftet at de kommer til å takke nei til tilbudet.

– Vi opplever forslaget som foreligger som skuffende, og kommer ikke til å stemme for det. Min holdning er at dersom de sikrede kreditorene gjerne vil drive papirfabrikk, så får de heller få lov til å gjøre det, sa senior porteføljeforvalter Arne Eidshagen i Forte Kreditt til E24 fredag.

Tidligere har også Dagens Næringsliv fått bekreftet at MP Pensjon, som er Tine-konsernets pensjonskasse, eier både pantsikrede og usikrede obligasjoner i Norske Skog.

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Les mer om våre regler her. Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24