Næringsministeren på Sundvollen i dag: – Vi må gjøre det lønnsomt å investere i Norge
9. februar 2018
Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren
9. februar 2018

Rovdyrskader på sau mer enn halvert siste ti år

Antall sau og lam erstattet som tapt til rovvilt er redusert fra om lag 40 000 dyr i 2007 til noe over 18 000 i 2017. Totalt mottok forvaltningen i underkant av 1300 søknader om rovvilterstatning fra sauebønder i 2017. Det kom til sammenligning inn 2600 slike søknader i 2007.

-Dette viser at politikken virker. En tydelig soneforvaltning er et viktig prinsipp for å lykkes best mulig med målsettingen om å ha både sau og rovdyr. Rovdyr prioriteres i noen områder, og der skal beitenæringene tilpasse seg rovdyrene. I andre områder prioriteres beitenæringene, og der er terskelen for å tillate felling av rovdyr lavere. Til sammen har dette bidratt sterkt til at tapene av sau har gått ned de senere år, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Bestandene av både bjørn og gaupe er betydelig under det nivået Stortinget har bestemt. Også jervebestanden var i 2017 under bestandsmålet dersom hiuttakene trekkes fra. Kongeørnbestanden er på det nivået vi skal ha, og det er dermed bare ulvebestanden som det siste året var større enn bestandsmålet. Skader forårsaket av ulv utgjør imidlertid bare en liten del av det totale omfanget av rovdyrskader på sau.

Les mer på Miljødirektoratets sider.