Treindustrien 1/2018
8. februar 2018
15.februar, SKOGFORUM om ulv. Meld deg på i dag og delta i debatten!
8. februar 2018

Vedsentralen gikk tom for bjørkeved i desember. Nå må de selge augustveden

– Vi gikk tom for bjørkeved allerede i desember. Som selger vil du ikke ha varene på lager, så det er bra for oss. Samtidig må vi ikke gå helt tomme. Hadde vi hatt bjørkeved nå, hadde vi solgt masse, sier Astrid Fuglesang, leder på Vedsentralen på Vestad.

Her er 13 medarbeider i full sving. Det kløyves og pakkes duftene bjørkeved. men akk, den er ikke klar før neste år.

Det er Elverum kommunskoger som forsyner vedsentralen med ved.

– Det er nok ved i skogen, leveransen er god. Vi har tonnevis som er ferdig produsert, men som ikke er klar før neste år. Grunnen til at vi går tom, er at folk er blitt flinkere til å planlegge og gjøre innkjøpene av ved i god tid. Det er nok en del som har gått på en smell før og ikke vært ute i tide, sier Fuglesang.

De som nå ikke har bjørkeved, må nå ta til takke med gran.

– Har den rukket å tørke, om den egentlig ikke skulle være til salgs før i august?

– Den holder norsk standard, 22 prosent fuktighet. Men vi vet at knusktørr gran ikke må ha mer enn ti prosent, sier hun.

Les også

Vesla reddet matfars liv i husbrann: – En ekte dyrehelt

Kortreist ved

I 2017 solgte Vedsentralen 22.000 sekker med ved. Rekorden var i 2016, hvor de solgte 32.000 sekker. Alt er hentet i skogene i Elverum.

– Men om dere ikke har bjørkeved, er det andre som selger?

– Ja. Folk spør om vi kjenner til andre produsenter. Både butikker, bensinstasjoner og private selger. Men vi oppfatter at mange ikke vil kjøpe fra nebsinstasjoner og butikker, fordi de synes den er dyr, og at det er importved, sier Fuglesang.

Hun legger til at ved å kjøpe ved hos dem, får kunden norsk, kortreist ved, og man bidrar til å opprettholde viktige arbeidsplasser.

Les også

Stein lider av «vedsjuken»: Ligger 10 år på forskudd med vinterveden

Historien bak Vedsentralen

I 1989 ble det etablert en skogsgruppe ved Sorenskrivergården arbeidssenter. Her var oppgavene skogplanting, tynningshogst, ungskogpleie og vedproduksjon. Første året ble det produsert 600 sekker med ved. Dette økte til rundt 3000 sekker i løpet av noen få år.

Ved årsskifte 1999 / 2000 flyttet vedgruppa til Vestad, og fikk navnet Vedsentralen.

Produksjonen har økt sakte, men sikkert. I dag produseres det rundt 22 000 sekker i året – og Vedsentralen har satt seg mål om å øke produksjonen til 27-30 000 sekker i året i nye lokaler.

Vedsentralen drives av KF Elverum kommuneskoger.

Les også

Snart skal det fyres: Vedkongen har 30 ansatte i høysesongen