Den nye virksomhetsgrensen for skogbruk
12. February 2016
Årsmøtet i Hedmark Høyre – ulven og skogen under lupen
15. February 2016

NORSKOG ber Høyre avklare sitt forhold til eiendomsretten

Høyre og eiendomsretten i Bygde-Norge

Av Gaute Nøkleholm (Ass. dir. NORSKOG)

Høyre skal hegne om eiendoms- og disposisjonsretten. Dette omfatter retten til å bruke eiendom eller ressurser man eier, innenfor sosiale rammer, slik at det skapes verdier til beste for både eieren selv og for samfunnet. Denne fortolkningen er også nedfelt i selve formålsparagrafen til partiet, og skal jf. Høyres vedtekter ivaretas gjennom en sterk rettsstat.

Myndighetenes forhold til eiendomsrett er i ferd med å utvikle seg til et problem. Enkeltpersoner og organisasjoner utfordrer eiendomsretten, men det er først og fremst Staten selv som gjør dette mulig. Det offentlige apparatet vi møter i slike saker er stadig mer ressurssterkt og setter eiendomsretten helt til side til fordel for smale interesser. Systemet opererer under regjeringens ledelse og har gjort at eiendomsretten til immaterielle verdier og urbane verdiobjekter generelt styrkes, mens arealverdier utenfor byområdene betraktes og håndteres som fellesgoder.

Kontrasten er skarp til den rettsforståelsen og ansvarligheten som skal kjennetegne Høyre, og som er forankret i partiets verdigrunnlag. Situasjonen bør utfordre partiet på ideologisk grunnlag og evnen til å fylle det rommet partiet har påtatt seg i det politiske spekteret.

For de av oss som fulgte politikken fra stortingsvalget 2001 fremsto Høyres valghavari i 05 nærmest som en styrt grunnstøting – alternativt en fatal feilnavigasjon ut fra verdigrunnlaget. Presset mot eiendomsretten i Distrikts- Norge økte dramatisk, spesielt gjennom tiltak iverksatt av Miljøverndepartementet under Høyres ledelse. Forholdet til velgerne i distriktene var under frysepunktet og det tok lang tid i opposisjon for å gjenreise tilliten. Det Høyre vil bli målt på nå er evnen til å lære av historien og vise velgerne hvilke prinsipper partiet står for. Dette er tidenes mulighet for å skape et løft for Høyre mot neste Stortingsvalg.

Kombinasjonen av globale og nasjonale utfordringer har skapt en tverrpolitisk erkjennelse av behovet for rask utvikling av et mer fremtidsrettet grønt næringsliv. Ulven har blitt selve symbolet på en politikk som gjør Bygde-Norge til fakturaadresse for nasjonal omdømmebygging – helt på tvers av den faglige etterrettelighet som er Høyres ledestjerne. Et system sprekkeferdig av penger og mannskap skyver Stortinget foran seg og etterlater brakklagt råvareproduksjon.

Uten effektiv råvareforsyning har vi ingen produksjon, og uten produksjon har vi ingen velferd. Råvarene for «bioøkonomien» skal hentes fra skog, jord, utmark, elver, vann og hav. Ressurser som må eies og forvaltes for å brukes og vedlikeholdes. Bioøkonomien er derfor uløselig knyttet til en sterk eiendoms- og disposisjonsrett. Politikere som snakker om et «grønt skifte» men som ser bort fra råvareleddet og eierskapet til dette er på kollisjonskurs med den harde virkeligheten.

Høyre bør derfor iverksette en intern ideologisk debatt rundt eiendomsrettens innhold og rolle for Distrikts-Norge. Det er her det «grønne skiftet» starter.