Finansdepartementet vurderer overgangsordning
17. februar 2016
Skog som virksomhet – retningslinjene har kommet!
2. mars 2016

Ta næringslivet på alvor

Vi forstår at partiene på Stortinget må ta helhetlige hensyn når de behandler skattemeldingen. Da må også formuesskattens negative effekt på verdiskaping og arbeidsplasser tas på alvor, og ikke nok en gang tåkelegges i et svarteperspill om hvem og hva som gir størst skattelette til de rike.

 

Vi mottar for tiden mange reaksjoner fra våre medlemmer på medieoppslag om at våre forslag handler om «skattelette til de rike». Det er åpenbart at enhver lettelse i formuesskatten innebærer en skattelette til de som eier kapitalen i mange av de største bedriftene, men vi ber kun om lettelse på den kapitalen som settes i arbeid i bedrifter. Vi ser at mange som debatterer formuesskatt i avisene er opptatt av de med likningsformue over 100 millioner kroner. Disse utgjør likevel bare 0,5 prosent av de som betaler formuesskatten på bedrifts-Norge. Det viktige er formuesskattens negative virkning på bredden av bedrifts-Norge, de opp mot 260 000 personene med stort sett moderate næringsinvesteringer.

 

Alliansen er opptatt av hvordan utformingen av formuesskatten påvirker bedriftenes egenkapital og investeringer i næringsvirksomhet. Nordmenn sparer svært mye i bolig og svært lite i aksjer. Det gjenspeiles i bedriftenes investeringstørke. At banker nå gir dårligere kapitalbetingelser til bedrifter som vil bygge arbeidsplasser enn til privatpersoner som vil kjøpe bil og bolig, er uttrykk for det samme. Formuesskattens utforming har i mange tiår bidratt til en slik uheldig spare- og investeringsadferd. Derfor har vi foreslått endringer i formuesskatten som gjør det gunstigere å investere i næringsvirksomhet.

 

Norske bedrifter er gjennomgående avhengige av norsk privat kapital for å starte, vokse og omstille seg – og for å overleve perioder med sviktende omsetning. Formuesskatten begrenser tilgangen på norsk kapital og gründerens mulighet til å realisere sin idé fordi investeringene i bedriften skattlegges hvert år, uavhengig av bedriftens inntjening. For en bedrift under oppbygging eller omstilling kan det gå mange år før bedriften er blitt lønnsom og kan utbetale overskudd til eiere. I mellomtiden rammes likviditeten og kapitaltilgangen, det investeres mindre i nye arbeidsplasser og lovende bedrifter uten overskudd selges raskere ut av landet. Det er en viktig årsak til at ingen av våre handelspartnere skattlegger arbeidende kapital slik vi gjør i Norge. Dette ligger også bak OECDs ferske påpekning av at formuesskatten virker negativt på økonomien.

 

Alliansen for privat eierskap består av 11 organisasjoner med store og små bedrifter i alle næringer – industri, handel, tjenester, landbruk, fiskeri og maritime næringer – til sammen om lag en million arbeidsplasser. Vi bygger på erfaringer fra våre medlemsbedrifter og beskriver den verdenen de lever i. Vi har inngått denne alliansen for å fortelle våre politikere at bedriftene trenger mer norsk, privat investeringskapital, og at formuesskatten virker dempende på investeringslysten, gründerens stayerevne, og med det omstillings- og vekstevnen til norsk økonomi. Eiere og bedrifter over hele landet forventer nå at de blir tatt på alvor.

 

Av Adm.dir. Kristin Skogen Lund, NHO, Adm.dir. Vibeke Hammer Madsen, Virke, Adm. dir. Sturla Henriksen, Norges Rederiforbund , Generalsekretær Per Skorge, Norges Bondelag, Generalsekretær Otto Gregussen, Norges Fiskarlag, Adm. dir. Erik Lahnstein, Norges Skogeierforbund, Konst. adm. dir. Morten Berge, Bedriftsforbundet, Adm. dir. Sandra Riise, Regnskap Norge , Adm. dir. Trond Johannesen, Maskinentreprenørenes Forbund, Adm. dir. Geir A. Mo, Norges Lastebileier-Forbund, Adm. dir. Arne Rørå, NORSKOG