Miljødepartementet vil prioritere å behandle Saugbrugs-saken
7. mars 2019
Lyser ut 35 millioner til forskning på skog og klima
8. mars 2019

Berit er fersk administrerende direktør for en vekstbedrift med 100 ansatte

DEL Hun har nylig startet som administrerende direktør hos Alvdal Skurlag AS, en bedrift med nesten 100 ansatte. De fleste er menn.

På oversikten over toppledere i de største bedriftene i Fjellregionen, er det også mennene som dominerer. Moen er den eneste kvinnelige lederen på topp ti-listen over de største selskapene Arbeidets Rett har gjennomgått.

LES: Store forskjeller mellom kvinner og menn i toppen av lokalt næringsliv: Drøyt én av ti daglige ledere er kvinner

Skurlaget er målt i omsetning den tredje største bedriften i regionen. I 2018 var omsetningen 280 millioner kroner, og målet for 2019 er å runde 300. Resultatet før skatt har ligger på 10-12 millioner kroner de siste årene. Glommen Skog er største aksjonær, etterfulgt av Alvdal kommune. Lista over små, private aksjonærer er lang.

– Jeg gleder meg til å bli kjent med organisasjonen, en organisasjon som er i vekst. Vekst er noe jeg har lyst til å være med på videre, sier Berit Nordseth Moen.

Hun er 50 år gammel, og utdannet seg til tre- og møbelingeniør ved Møre og Romsdal Ingeniørhøyskole i Ålesund. Siden tampen av 2017 har hun ledet skurlagets avdeling i Vingelen, og så ble hun spurt om å rykke opp som administrerende direktør for hele skurlaget.

Tenke-uke

– Jeg brukte ei uke på å tenke. Jeg har lyst på en utfordring, sier Moen, som er bosatt i Tylldalen, der ektemannen er fra. De har en sønn på 22 og ei datter på 20.

– Hva tenker man på i løpet av ei slik tenke-uke?

– Om man er klar til å ta utfordringen. Det er et stort ansvar, og kvinner vurderer kanskje dette enda mer. Jeg så noe på NRK om at kvinnfolk ofte ikke tar utfordringen. Kanskje er vi for strenge mot oss selv? Men det kan i og for seg være en egenskap som er god, også, vurderer Moen.

Selv sa hun ja, og hun råder andre kvinner til å ha tro på seg selv og ikke undervurdere seg selv.

Da Moen blir framlagt tallene for kvinner i topplederstillinger i regionen, sier hun at hun håper at det er noe som er under endring.

– Det finnes mange dyktige kvinnfolk. Ta utfordringen!, oppfordrer Moen.

Hun har hele yrkeslivet jobbet med mange menn. Hun beskriver broren Kåre som den intelligente kunstneren i søskenflokken. Den andre broren, Embret, er lærer og forfatter. Så ble det Berit som kanskje valgte det mest mannsdominerte yrket da hun ble ingeniør. Hun er født på Tynset, men oppvokst i Bærum, og kom tilbake til Tynset da hun var 16 år.

Lokalpolitiker

Fra 2009 og til hun begynte i Vingelen, jobbet hun hos Norax på Tynset, og før det på Stompa. I snart 12 år har hun vært aktiv i lokalpolitikken. Hun ble valgt inn for Høyre, men har hele inneværende periode vært partiløs etter at hun meldte seg ut av Høyre da det stormet i arkiv-saken. Når hun er ferdig med innsatsen i formannskap og kommunestyre utpå høsten, er livet som politiker over, og hun kan vie seg til enda mer til jobben.

Eller som det stod på kortet på den ene jobb-gratulasjonen, «gratulerer med mer jobb».

Trives på jobb

Moen medgir at det ikke blir noen ni til fire-tilværelse. Hun legger til at hun trives på jobb.

– Tenker du over at du er kvinne i en lederstilling?

– Nei, jeg gjør ikke det. Det er vel ikke noen forskjell på meg og på mannfolk. Fokuset har heller vært å bruke personligheten min. Jeg har heller aldri kjent på noen begrensninger fordi jeg er kvinne. Jeg ser verdien i å skape sitt eget bilde og sitt eget rom snarere enn å ha forbilder. Jeg synes det er naturlig at kvinnfolk skal ta plass, de også – og jeg synes «kvinnfolk» er et positivt ord.

– Som leder satser jeg på å bruke alle sanser, være meg selv og være tro mot meg selv. Jeg setter pris på ærlighet og humor, og ønsker å fremstå på den måten selv, fortsetter skurlagsdirektøren.

Arbeidsoppgavene blir daglig ledelse, og med seg har Moen en ledergruppe med ulike fagfelt. Roar Voll er markdssjef, Esten Strømseng kundesentersjef, Aina Olsen økonomisjef og Torbjørn Brevig er fabrikksjef i Alvdal. Avdelingen i Vingelen er det per i dag Terje Røe som leder, men Moen forteller at dette er en stilling som lyses ut.

– Så her trenger vi en ny avdelingsleder; mann eller kvinne, smiler hun.

Veksten som skurlaget opplever, forklarer Berit Nordseth Moen at i stor grad dreier seg om Alvdal Royal, de royalimpregnerte materialene som kan brukes både til utvendig kledning, på terrasser eller som sponvegg, spon- og tretak. Produktet har mindre behov for vedlikehold. Og Royal-veksten skal fortsette. Moen sier de må avgjøre hvilke investeringer som må til for å øke volumet.