Frykter nye skogbranner på Østlandet: – Brannmannskapene blir slitne

Teknikksprang åpner verdensmarkedet for svensk sagbruksteknikk
11. juli 2018
Kartlegger naturtyper
13. juli 2018

Frykter nye skogbranner på Østlandet: – Brannmannskapene blir slitne

Etter noen svært krevende døgn for brannmannskap på Østlandet, tyder mye på at dagen i dag kan bli like ille. – Antallet branner gjør situasjonen ekstrem, sier operatør Arne Momrak ved 110-sentralen i Telemark.

Bare i Telemark måtte brannvesenet rykket ut på over 50 branner i går. Totalt var det over 100 større eller mindre branner fordelt på Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Akershus og Hedmark og Oppland torsdag.

Bare i Telemark måtte brannvesenet rykket ut på over 50 branner i går. Arne Momrak ved 110-sentralen i Telemark sier natten har gått med til etterslukking.

– Hver enkelt hendelse er ikke en krise, men det er det at vi får så mange branner som er uvanlig. Når vi får opp mot 50 skog – og markbranner i Telemark, så er det i seg selv ekstremt, sier Momrak til NRK fredag morgen.

– Folk blir slitne

Det er ikke meldt om store, nye skogbranner på Østlandet i løpet av natten, og Momrak forklarer at det har gjort det mulig å la mannskaper få hvile.

– Vi hadde tålig kontroll på de fleste brannene i går kveld og i natt. Nå kjører vi på med nye mannskaper fra morgenen av. Men omfanget gjør at vi har færre folk å sende ut til hver enkelt hendelse, sier Momrak.

Han nevner blant annet en brann på Notodden i går, der det bare var kapasitet til å sende to mann.

– Det betyr jo at de som er der må jobbe ekstra hardt, sier Momrak.

– Hvor lenge kan mannskapene klare å håndtere så mange hendelser på en gang?

– Det er klart, folk blir jo slitne. Men vi er heldige med at det er kaldt om nettene i Norge, så vi kan roe ned litt. Vi har også en egen skogbranntropp med rundt 100 sivile, som har bistått, blant annet når det gjelder vakthold og etterslukking.

– Det som brenner nå, er på en måte avklart. Men får vi den den samme ettermiddagen i dag, som vi hadde i går, så kan det bli utfordrende.

Mer lyn i vente

Regnet som kom på deler av Østlandet torsdag ikke er nok til å minske skogbrannfaren vesentlig.

Fredag er det ventet fortsatt varmt vær, og fare for mer lyn og torden, noe som kan utløse nye branner i det knusktørre terrenget.

– Det er skummelt når det er lynaktivitet i sammenheng med tørke, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som har gått ut med varsel om ekstrem skogbrannfare, oppfordrer folk til å ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg.

I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB, som betegner de neste to dagene som «kritiske».

Ekstremsituasjon i Telemark

Alle brannfolk som ikke er på ferie, var kalt ut for å slukke over 50 branner bare i Telemark torsdag. Brannvesenet forbereder seg på samme forhold fredag.

Vanligvis er det to operatører på jobb, men torsdag var de oppe i ni på det meste.

– Vi kalte inn ekstramannskap og måtte ta i bruk gamle tavler som vi skrev på for å holde oversikt over alle brannene i de ulike kommunene, i stedet for å skrive på data. Telemark hadde også ute alt av mannskap og utstyr i løpet av dagen. Alle som ikke var på ferie, ble kalt ut, sier Momrak.

Torsdag kveld var de fleste branner under kontroll og i etterslukkingsfasen, men planen er likevel å sette inn mer mannskap på fem branner fredag morgen. Bruk av helikopter blir vurdert fortløpende.

Skogbrannfare

Det er stor skogbrannfare over det meste av Sør-Norge på grunn av ekstre tørke. Regnet som kom torsdag, er ikke nok til…

13. juli 2018 kl. 07:32 Lyn gir trøbbel for brannhelikoptre

Avhengig av varsling

– Det som har vært bra, er at folk er flinke til å varsle tidlig så vi kommer kjapt i gang. Og vi setter pris på at folk tar seg tid til å sjekke om det er røyk eller brann de ser. Også er det klart det koker litt i toppen når vi får meldinger om at folk har tent bål, sier Momrak.

Tørken i Sør-Norge førte altså torsdag til over 100 skogbranner i Sør-Norge. Politiet opplyser likevel at det ikke har vært fare for folk eller bygninger.

– Heldigvis er brannorge og beredskapen så god at om vi går tomme for folk i Telemark, har sivilforsvaret lovet folk fra nabofylker. Det kan komme folk fra Finnmark, og i Telemark har vi en egen stor tropp med spesialtrente skogbrannfolk, sier Momrak.

Han har ikke oversikt over hvor mange folk fra Røde Kors og Sivilforsvaret som har stilt opp i løpet av dagen, og opplyser at også frivillige fra lokalsamfunnet har stilt opp. Det har også de to lokale flyklubbene i Nome og Grenland.

Vann en utfordring

Momrak sier mannskap ikke er et problem, men at slanger og vann kan bli en utfordring.

– Fortsetter det sånn her, og vi må legge tusenvis av meter med slange, kan det begynne å skorte på slange. Vanligvis kommer brannvesenet med en mannskapsbil med opp til 3500 liter vann og en tankbil med 11.000 liter vann. Hvis de klarer å legge slanger ut fra bilene, gjør de det. Hvis ikke må en hente fra elver, vann og sjø, sier operatøren.

Han understreker at det eneste som hjelper i det knusktørre terrenget er å pøse på med vann. Den lengste slangen som ble lagt torsdag var 2500 meter lang.

– Tredje alternativet er helikopter. Heldigvis er terskelen nå lav for å få helikopterbistand og beredskapen er god. Det er alfa og omega, sier Momrak.

I tiden fremover er det ventet enkelte lokale regnbyger i Sør-Norge, men sannsynligvis vil ikke disse bli kraftige nok til at skogbrannfaren minker.