Han skal til Oslo for å kjempe mot skogvern: – Vi har så gode fakta at vi håper det er nok

Seminar om ulveforvaltningen på Norsk Skogmuseum 18.09.18
10. september 2018
Reddet Bonzo fra ulveflokk: – Skremmende at de ikke fryktet meg
13. september 2018

Han skal til Oslo for å kjempe mot skogvern: – Vi har så gode fakta at vi håper det er nok

Ordfører i Grane Bjørn Ivar Lamo synes ikke det er nødvendig å verne mer skog i Grane nå. Her ved noen unge bartrær ved bygdetunet. Foto: Benedicte Wærstad

DEL I morgen tirsdag skal ordfører i Grane Bjørn Ivar Lamo (Ap), ordfører i Hattfjelldal Harald Lie (Sp) og fylkesråd for næring, Ingelin Noresjø (KrF) møte statssekretær Arne Hamar (V) i klima- og miljøverndepartementet.

– Bakgrunnen for møtet er utredningen med forslag om mer vern på Helgeland. Det er foreslått å verne ganske stor områder i våre kommuner. Målet med møtet er selvfølgelig å redusere dette mest mulig, sier Lamo om skogvern-møtet. Han lover å snakke på vegne av både Vefsn, Grane og Hattfjelldal på møtet.

Frustrert over nye verneplaner: – Vi vil ha ministrene i tale

– Det er bred enighet i kommunene om at vi mener vi har tatt vår del av skogvernet og vil ikke at de foreslåtte områdene skal vernes. Vanligvis er det Venstre og Sosialistisk Venstreparti som er mest for vern, men nå er Venstre i regjering, så da regner jeg med at det går an å snakke med de. Med de områdene som er foreslått ser det ut som om det er viktigst å oppnå en prosentsats, og at andre målsettinger om vern kommer i andre rekke. Det er synd, for vi mener at mye av skogen kunne gått næringslivet og bli brukt lokalt hos Arbor, mener Lamo.

Uenig om skogvern-forslag: – Skogen kunne gått inn i næringskjeden som tømmer og sysselsatt folk på Helgeland

Han presiserer samtidig at han mener det er viktig å verne gammelskog, men at produktiv skog bør vedlikeholdes og brukes i skognæring.

– Hvis vi skal tenke på det grønne skiftet, så er det skog som vokser som binder co₂ og gir oss frisk luft, sier Lamo.

Nå håper han på gjennomslag i hovedstaden.

– Vi har så gode fakta at vi håper det er nok, så vi har ikke laget noe slagord eller liknende.

Mener skogvern setter 80 arbeidsplasser i en liten kommune i spill