Investerte nær en million for å drive med ved på deltid

Sågverken i Dalarna täljer guld – hans bolag gjorde en vinst på 111 miljoner: “Ett bra år”
26. august 2019
«Ressursene er fortsatt i vår region og må brukes»
26. august 2019

Investerte nær en million for å drive med ved på deltid

Den gamle Vazelina-sangen «Fem Fyrer Med Ved» lyder i bakhodet når Rune Garli og Arne Brufladt jobber med ved. Det gjør de ofte.

DEL – Vi startet Valdres vedsenter i 2018, og vi har mer enn nok å gjøre sier de driftige etnedølene, som har etablert vedsenteret overfor Haugalifeltet på Bruflat.

De har investert nær en million for å drive med ved. Veden leverer de enten i kubikk-, 60- eller 40 liters sekker. Nå har de 450 kubikk med tørr bjørkeved på lager.

Få nyhetene servert i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

– Denne veden produserte vi i vår. Da er det best tørk. Vi kjøper veden av Viken skog, Nordtømmer eller SB skog. Vi prøver å gjøre driften så rasjonell som mulig, så vi har investert i en stor vedmaskin. Vi lurer på om vi i framtida skal investere i en pakkemaskin også, for de fleste vil enten ha veden i 60- eller 40-litersekker, sier Arne Brufladt.

Begge to har annen jobb ved siden av, men de ser en framtid i vedsalg, så de vurdere å trappe ned på annen jobb.

Deltid

– Foreløpig jobber vi med veden på ettermiddager og når vi har fri. Men det er rimelig mye å gjøre. Kanskje vi også må ansette noen i travle perioder. Nå har vi jo 450 kubikksekker med ved som er tørr. Mesteparten skal inn i 40- eller 60-litersekker. Det blir mange sekker det, sier Rune Garli.

Veden selger de enten fra vedsenteret eller på butikker i nærområdet. Det er mange hytteeiere som stikker innom en nærbutikk og får med seg en sekk når de skal på hytta. Det er også mange lokale som kjøper ved.

– Vi har akkurat fått kontakt med en storkunde som driver med internettsalg av ved. Han bestilte 10 000 sekker for levering til neste år. Ellers så leverer vi veden ferdig tilkjørt. Vi har levert ved til hytter og husstander i alle Valdreskommunene, så det er for oss klart at ved er noe å satse på, sier Arne Brufladt.

Mange småprodusenter

Det er mange som driver med ved i Valdres, men få har satset så mye som Rune Garli og Arne Brufladt.

– Med så mye hyttebygging som det er i Valdres er det klart et marked for ved. Det er vel ingen ting som er så koselig som å legge noen tørre vedkubber på peisen en kald vinterkveld. Vi har egen facebookside så det er lett å finne oss. Og som sagt leverer vi ved på døra til de som ønsker det. Vi kjører ut for en rimelig penge, sier Rune Garli og Arne Brufladt.