Nå er Fiborgtangen minst lønnsom

Skogplanting gir verdiskaping og eit betre klima
8. august 2018
Stadig flere jakter hjort
8. august 2018

Nå er Fiborgtangen minst lønnsom

Høye strøm- og tømmerpriser pluss skogbrannene i Sverige får skylden. Har du et nyhetstips?

Papirkonsernet Norske Skog har fått svekket inntjeningen på grunn av tørken, melder Adresseavisen tirsdag. Samtidig har lønnsomheten ved fabrikken på Fiborgtangen på Skogn gått fra å være best til dårligst i konsernet. I 2016 var driftsmarginen på 12 prosent, men i årets tre første måneder var marginen nede på to prosent. Marginen for papirfabrikkene i Frankrike og Østerrike var på henholdsvis 18 og åtte prosent, mens Halden-avdelingen har gått fra ni til fire prosent driftsmargin, melder avisen og viser til en presentasjon for de nye eierne i engelske Oceanwood.

Mye av årsaken ligger i høye tømmerpriser og energikostnader. Det har ikke blitt hjulpet av en tørr sommer, hvor store skogbranner har herjet i Sverige. Strømprisen er nå dobbelt så høy som i fjor. Kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig kan foreløpig ikke si om selskapet styrer mot et nytt underskudd, slik fabrikken på Skogn fikk en halv milliard i minus før skatt i fjor.

Prisene øker

Samtidig viser Statistisk sentralbyrås ferske tømmerprisstatistikk at prisene er rekordhøye. Skogeierne fikk i snitt 400 kroner per kubikkmeter i perioden fra april til juni i år. Det er 52 kroner mer enn i samme periode i fjor. Massevirkeprisene har særlig økt kraftig i perioden, og det ble solgt tømmer for 1,1 milliarder kroner fra april til juni i år. Det er en økning på 22 prosent fra samme periode i fjor. For Norske Skogs del, som kjøper tømmer fra Sverige, har skogbrannene i Sverige trolig også innvirkning på prisene.

– I år har vi kontrakter, men hva som skjer neste år vet vi ikke. Det viktigste for oss nå er å få de leveransene vi skal ha, slik at vi ikke får stans i produksjonen, sier Dybevig til Adresseavisen.

Markedsprisene på strøm påvirker også Norske Skog, selv om de kjøper strøm på lange kontrakter, dersom prisstigningen fortsetter.