Ny kvinnesjef
11. september 2019
Kemiska skydd fasas ut
11. september 2019

Russisk rulett i FeFo-styret

Med dobbeltstemmen til styreleder Bente Haug (AP) beslutta styret i FeFo på et ekstraordinært mandag at rypejakta i Finnmark skal pågå som normalt. Forslaget om dette ble fremsatt av Jo Inge Hesjevik (Høyre) og fikk altså tilslutning fra de to AP-representantene i styret.

I flertallsvedtaket heter det at FeFo verken har, skal ha eller bør ha retten til å avgjøre om hunder kan reise til og fra fylket eller nekte disse å gå på tur i fylket. Dette skal avgjøres av offentlige myndigheter og faginstanser.

Å nekte jakt med hund vil kunne ha store konsekvenser for den enkelte jeger, mener styreflertallet. De mener også at å plassere tilreisende hunder på kennel under oppholdet i Finnmark, i stedet for å la dem delta i jakta, vil øke og ikke redusere risikoen for smittespredning.

Sametingets tre styrerepresentanter Line Kalak, Máret Guhttor og Mathis Nilsen Eira ønsker inntil videre å stenge for bruk av hunder under årets rypejakt. Dette av hensyn til føre-var-prinsippet og for å redusere risikoen for spredning av smittsom sykdom.

Etter vår mening driver Høyre og AP i FeFo-styret med russisk rulett når de tillater hundejakt i den nåværende situasjonen. Å slippe horder med sørnorske hunder inn i utmarka i Finnmark vil i verste fall kunne straffe seg kraftig, så lenge hundesykdommen ikke er under kontroll.

Forhåpentligvis går det bra. Ofte er det heldigvis slik at lykka er bedre enn forstanden. Men styreflertallet påtar seg et betydelig ansvar i motsatt fall.

Forøvrig er det helt uavhengig av hundesykdommen et kraftig paradoks at det i det hele tatt er tillatt å jakte med hund i Finnmark allerede fra 10. september. Det er ganske uforståelig at noen kan finne glede i hundejakt på små pipekyllinger. Det er alt annet enn sport.

Finnmarksloven pålegger FeFo å forvalte på en balansert og bærekraftig måte til beste for innbyggerne og særlig som grunnlag for samisk kultur, reindrift, utmarksbruk, næringsutøvelse og samfunnsliv. Dette er en overordna kjøreregel for FeFo-styret som ikke kan fravikes.

Hvis FeFo hadde basert sin forvaltning på samisk tradisjonskunnskap, burde rypejakta, og under enhver omstendighet jakt med hund, aldri starte før 1. oktober.