Svenske jegere bekymret for tiltak for å skyte mer villsvin

Østmarka nasjonalpark – vi trenger smartere miljøhensyn!
10. april 2019
Svenske jegere bekymret for tiltak for å skyte mer villsvin
11. april 2019

Svenske jegere bekymret for tiltak for å skyte mer villsvin

Svenske myndigheter har bestemt at varmesøkende sikte skal tillates i jakt på villsvin fra 15. mai. Det svenske jegerforbundet er bekymret, og frykter det vil føre til jaktulykker.

Et varmesøkende sikte skal gjøre det mulig å jakte villsvin, også i mørket. Fra 15. mai i år blir dette tillatt i Sverige som et ledd i forsøket på å få ned villsvinbestanden i landet.

Men det Svenske Jegerforbundet jubler ikke. De frykter at utstyret kan føre til alvorlige jaktulykker.

– Vi har sagt at vi ikke er forberedt til å bidra til at denne teknikken blir fri til å bruke, for vi kjenner ikke til risikoen som finnes for feil, sier jegerforbundets jurist Ola Wälimaa til det svenske nyhetsbyrået TT ifølge

Land Lantbruk.

Han viser videre til den tragiske jaktulykken i Balsfjord i Troms i 2017, hvor en 26 år gammel mann mistet livet fordi en 41-åring skjøt han med varmesøkende sikte, en såkalt termisk kikkert.

Den svenske landsbygdministeren, Jennie Nilsson, forteller til det svenske nyhetsbyrået at de har valgt å gjøre noen begrensninger, som forhåpentligvis skal hindre jaktulykker.

– Saken i Norge er en tragisk hendelse som vi ikke ønsker å se i Sverige. Gjennom å begrense bruken av termisk sikte til åteplasser og åpne terreng, så tar den avgjørelsen hensyn til sikkerhetsrisikoen. I tillegg har jegeren et stort ansvar for å kun avfyre skudd om det er sikkert, sier Nilsson til TT.

Det er heller ikke lenge siden en norsk jeger skjøt en svensk jogger i Skåne i Sør-Sverige.

Wälimaa påpeker at grunnregelen i jakt er at man skal vite hva man skyter, han mener derfor bruken av termisk sikte er et steg i feil retning.

– Man skal vite hva man skyter på, og det er derfor som vi har sagt at denne utviklingen med at regjeringen tillater termiske sikte, er vi ikke komfortable med, sier han.

Foruten om bruken av termisk sikte, er Jegerforbundet positive til andre tiltak for å øke jakten på villsvin. Den svenske statsråden har forhåpninger om at tiltakene vil få ned den store bestanden.

– Endringene leder forhåpentligvis til at flere villsvin enn i dag kan skytes. Skader forårsaket av villsvin på blant annet jorder kan derfor forventes å gå ned. Dessuten kan en økt avskyting minske risikoen for smittespredning om afrikansk svinepest skulle komme til Sverige, sa landsbygdminister Nilsson i forbindelse med endringene.

Se video av joggeren som blir skutt av en norsk jeger under.

Emneord til denne artikkelen