– Uforsvarlig å slippe storfe på utmarksbeite i ulvesonen

Vesentlig lavere skogbrannfare nå enn for bare en uke siden, men det betyr ikke at det er greit å ta fram grillen igjen ennå
9. august 2018
– Blir dette malen for den framtidige beredskapen, er det bare å applaudere
13. august 2018

– Uforsvarlig å slippe storfe på utmarksbeite i ulvesonen

Bønder i Østerdalen og Solør får tilbud om å bruke nedlagte setervoller i ulvesonen til beite. Lederen i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng, fraråder dette og sier det er en dårlig idé.

DEL Tørkesommeren har ført til fôrmangel. Aas-Eng opplyser at flere bønder, blant annet i Elverum og Åmot, har fått kritikk fordi de ikke har benyttet tilbud om å bruke nedlagte setervoller som beiteområder for storfebesetningen sin.

En bonde Østlendingen har snakket med, sier at man må være helt desperat om man skal slippe dyrene sine ut i et ulverevir.

Få nyhetene servert i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Oksekalv ble nylig tatt av ulv

Lederen i Hedmark Bondelag er enig i. Han sier det er en dårlig idé og viser til at en oksekalv nylig ble tatt av ulv på Deset i Åmot. Den døde kalven ble funnet på vestsiden av Renaelva, der dyrene gikk på utmarksbeite.

– Bønder i distriktet har fått negative tilbakemeldinger på at de ikke utnytter ressursene og slipper dyrene sine på utmarksbeite på nedlagte setervoller. Denne kritikken er grunnløs. Hadde det vært forsvarlig å slippe dyrene på utmarksbeite, hadde bøndene begjærlig grepet muligheten og gjort det, men på grunn av ulvesituasjonen er det umulig. Det er ikke gjennomførbart i praksis. Dessuten er flere av de aktuelle setervollene i dårlig stand med manglende gjerder. Det siste bøndene trenger nå er urettmessig kritikk, fastslår Aas-Eng.

Utsatt elgjakt?

Når det gjelder områder utenfor ulvesonen anbefaler han at bøndene har dyrene lenger på utmarksbeite enn det som er vanlig.

Et tiltak som har vært diskutert i flere fylker, er å utsette elgjakta, men i Hedmark er det ikke noe vedtak om dette.

Les også

Les også

Les også

Les også