Elvestuen kommer ikke, men det blir ulvedebatt
17. september 2018
Foreslår videreføring av prøveordning for jerv
17. september 2018

Våknet til liv i skogen

DEL Den nevenyttige unge mannen fra Hovin stortrives i skogen med faren Steinar og onkel Ivar som driver Brødrene Høyseth skogsdrift ANS.

Akkurat nå holder skogsarbeder-trioen på i skogen i Resjåområdet mot kommunegrensa til Notodden. Det er gode tømmerpriser og dermed gode tider for Brødrene Høyseth. Da gjelder det å stå på. Magne lærer seg å traktere skogmaskiner, hogstmaskiner og utkjøringsmaskiner. Når RA er på besøk, er han i full gang med en hogstmaskin, og for et noe utrent øye er det vanskelig å se at det sitter en lærling inne i maskina. Trærne blir effektivt lagt ned, kvistet og plassert i den tømmerhaugen den hører hjemme.

Skolelei

Kvikk og blid spretter Magne Høyseth ut av maskinen for å bli intervjuet av lokalavisa. Dette er hans rike, og her føler han seg hjemme.

– Beste arbeidsplass på jord. Det å få jobbe ute i naturen på denne måten er helt topp, slår han fast.

Magne går et fireårig løp som lærling. Han forteller at han var veldig skolelei, og at det kjentes meningsløst å sitte ved skolepulten. Han ville ut og i aktivitet. Da sjansen bød seg i tømmerhogstbedriften til far og onkel, da var han ikke sein å be på. Skogsarbeider har han alltid hatt lyst til å bli. Magne tror kanskje at lysten på skole kan dukke opp senere i livet, men nå gleder han seg til hver eneste arbeidsdag.

Får det til

Som lærling i faget skogsoperatør lærer unggutten det meste om hogst, kjøring og skjøtsel av skog. Og den som trur at det bare er å hive seg inn i dette faghet, den tar feil. Det er viktig å lære seg å kappe trærne på en måte som gir tømmeret størst verdi. Det skal anlegges veier i skauen så tømmeret kan fraktes ut, og maskiner skal repareres der og da hvis noe går galt. Tid koster penger, og det gjelder å fikse mekaniske utfordringer så fort som mulig.

– Av og til kan det være litt plundrete, men jeg får det som regel til, sier Magne Rud Høyseth, som ikke får noen spesialbehandling på jobb selv om tjukke slekta driver bedriften.

– Nei, men jeg blir heller ikke behandla urimelig tøft heller. Jeg er interessert i faget og liker å ta i et tak. Det liker disse to karene her, sier Magne.

Ivar Høyseth smiler i bakgrunn, han er veldig fornøyd med nevøen sin, og så gleder det et rutinert skogsarbeiderhjerte å se ungdom jobbe i skogen.

– Det er gode tider for skogbruket nå. Tømmeret eksporteres til Sverige og Finland. Vi trenger rekruttering i dette faget også, sier Ivar Høyseth.