Villsvin til besvær
15. februar 2019
#Motkultur Party uten ryddegjeng
18. februar 2019

Wood Resources International slår alarm om norsk skogindustri

Del

Ekström talte torsdag under konferansen Tømmer og Marked, arrangert av Viken Skog. Der la han fram status for tømmernæringen.

Håkan Ekström er grunnlegger og president for det internasjonale konsulentfirmaet Wood Resources International, og har god oversikt over hvordan skogindustrien utvikler seg.

Han fortalte at tømmerprisene er på vei til å stige over hele verden, og at den kommer til å stabilisere seg på nivå med de skandinaviske prisene.

Kan skape problemer i Norge

Det kan skape problemer for norske bedrifter, advarer Ekström overfor Nationen.

– Når man har høy kostnad for arbeidskraft og tømmer, må man være effektiv når man produserer varen. I tillegg må man produsere spesialvarer som man kan ta mer betalt for. Det finnes vel en risiko for at man ikke kommer til å gjøre nok investeringer i Norge, slik som jeg forstår situasjonen i dag. Det krever ganske mye å beholde råvarene. 35 prosent av alt som avvirkes i Norge sendes til Sverige.

Han spår en økt etterspørsel etter de fleste varer laget av tre. Ikke bare papir, pellets og andre tradisjonelle produkter, men også varer innen for eksempel energi og bioøkonomi.

For å henge med i markedet mener han norske bedrifter også må begynne å produsere alternative produkter.

– Man burde tenkt på fremtiden for mange år siden, men det er ikke for sent. Samtidig krever det at staten, forskningen og industrien jobber sammen for å skape mer effektive industrier. Det finnes muligheter for å produsere veldig mange andre produkter som ikke er tradisjonelle, sier han.

Bruker Borregaard- eksempel

På konferansen deltok en av Norges største utviklere av produkter som ikke er fullt så tradisjonelle, Borregaard. De er verdensledende innen flere typer produkter laget av tre.

Ekström trekker fram et produkt laget på Borregaard, nemlig vanillin. Det er en tilsetning som gir vaniljesmak, og som er produsert av tre. Dette produktet gir 98 prosent mindre klimautslipp enn det produktet som tradisjonelt er brukt for å gi den samme smaken.

– Det behøves flere slike bedrifter i Norge. De er et bra forbilde. Så gjenstår det å se om andre bedrifter kommer til å følge dem.

Positivt for skogeiere

At prisene stiger er ikke utelukkende negativt for nordmenn. For dem som eier skogen er dette gode nyheter.

– Dette er selvfølgelig positivt for skogeiere. Det kommer til å bli etterspurt flere typer produkter enn historisk sett og til flere regioner. Det kommer til å gå verden rundt.

Han spår også mye eksport fra nordiske land til resten av verden.

– Det kommer til å føre til mer eksport til USA, Nord-Afrika og Kina i første omgang, sier han.

Del