Nytt dokumentasjonssenter bygges i massivtre
2. januar 2020
Stig Ove har drømmejobben. Duften av nyhogd tømmer er ren bonus
2. januar 2020

17 millioner til forskning på biokompositter

Partene vil jobbe med å utvikle en ny type biokompositt som blant annet kan inngå i møbler, emballasje og bilinteriør, skriver Borregaard på sine nettsider.

To forskjellige forskningsprosjeker

Støtten går til to forskjellige forskningsprosjeker:

Borregaard sitt forskningsprosjekt, som omhandler celluloseforsterkede biokompositter, har fått 10 millioner kroner i støtte. Prosjektet har en ramme på 30 millioner kroner.

Norske Skog Saugbrugs har fått 7 millioner kroner til et forskningsprosjekt hvor selskapet skal søke å finne løsninger på problemstillinger knyttet til plastråvare, fiberinnblanding, teknologiutvikling og testing av biokompositter. Prosjektet har en ramme på 20 millioner kroner.

Fra granfiber til bilinteriør

Administrerende direktør i Borregaard, Per A. Sørlie, forteller at målet med prosjektene er å redusere bruk av fossil plast gjennom å tilby løsninger til høyverdisegmenter og avanserte applikasjoner innen plast.

– På den måten kan treforedlingsindustrien være med på å løse bærekraftsutfordringer i plastindustrien, sier han.

Biokomposittene består av fiber fra gran produsert ved anleggene til Norske Skog og Borregaard, som sammen med termoplast blandes og leveres som pellets til plastindustrien for å fremstille ulike produkter som blant andre møbler, bilinteriør, rør, byggartikler, forbruksartikler, emballasje. Den nye innovasjonen gir en biokompositt som erstatter plast, reduserer fossilt CO2-utslipp, reduserer oljeforbruk, samt gir bedre ressursutnyttelse ved økt bruk av resirkulerte og fornybare råvarer, skriver Borregaard.

Redusert plastforbruk

Norske Skog Saugbrugs skal bygge et demonstrasjonsanlegg for å produsere biokompositter der i hovedsak forskningen og utviklingen vil foregå.

– Vi ønsker å bidra til redusert plastforbruk ved å skape nye, grønne produkter med vesentlig redusert karbonbelastning. Et annet mål er å finne gode løsninger som vil resirkulere vesentlig mer plast enn i dag, sier administrerende direktør Kjell-Arve Kure ved Norske Skog Saugbrugs.