Nytt dokumentasjonssenter bygges i massivtre
2. januar 2020
Stig Ove har drømmejobben. Duften av nyhogd tømmer er ren bonus
2. januar 2020

17 millioner til forskning på biokompositter

Borregaard og Norske Skog Saugbrugs får 17 millioner kroner fra Innovasjon Norge til forskning og utvikling av fiberkompositter.

Partene vil jobbe med å utvikle en ny type biokompositt som blant annet kan inngå i møbler, emballasje og bilinteriør, skriver Borregaard på sine nettsider.

To forskjellige forskningsprosjeker

Støtten går til to forskjellige forskningsprosjeker:

Borregaard sitt forskningsprosjekt, som omhandler celluloseforsterkede biokompositter, har fått 10 millioner kroner i støtte. Prosjektet har en ramme på 30 millioner kroner.

Norske Skog Saugbrugs har fått 7 millioner kroner til et forskningsprosjekt hvor selskapet skal søke å finne løsninger på problemstillinger knyttet til plastråvare, fiberinnblanding, teknologiutvikling og testing av biokompositter. Prosjektet har en ramme på 20 millioner kroner.

Fra granfiber til bilinteriør

Administrerende direktør i Borregaard, Per A. Sørlie, forteller at målet med prosjektene er å redusere bruk av fossil plast gjennom å tilby løsninger til høyverdisegmenter og avanserte applikasjoner innen plast.

– På den måten kan treforedlingsindustrien være med på å løse bærekraftsutfordringer i plastindustrien, sier han.

Biokomposittene består av fiber fra gran produsert ved anleggene til Norske Skog og Borregaard, som sammen med termoplast blandes og leveres som pellets til plastindustrien for å fremstille ulike produkter som blant andre møbler, bilinteriør, rør, byggartikler, forbruksartikler, emballasje. Den nye innovasjonen gir en biokompositt som erstatter plast, reduserer fossilt CO2-utslipp, reduserer oljeforbruk, samt gir bedre ressursutnyttelse ved økt bruk av resirkulerte og fornybare råvarer, skriver Borregaard.

Redusert plastforbruk

Norske Skog Saugbrugs skal bygge et demonstrasjonsanlegg for å produsere biokompositter der i hovedsak forskningen og utviklingen vil foregå.

– Vi ønsker å bidra til redusert plastforbruk ved å skape nye, grønne produkter med vesentlig redusert karbonbelastning. Et annet mål er å finne gode løsninger som vil resirkulere vesentlig mer plast enn i dag, sier administrerende direktør Kjell-Arve Kure ved Norske Skog Saugbrugs.