SNO-kontroller under ulvejakta
29. desember 2017
Norske skogmiljøer har inngått avtale om stort skogprosjekt i Etiopia
29. desember 2017

22 ulver tillates skutt i Sverige

DelEmneord til denne artikkelen

Onsdag bestemte forvaltningsdomstolen Kammarrätten i Sundsvall at klager som er kommet inn på høstens vedtak om å skyte 22 ulver, ikke skal tas til følge. Jakta kan dermed begynne rett over nyttår, melder avisa Svensk Jakt.

Dermed kan det jaktes ulv fram til 15. februar i områdene Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg og Västmanland.

Det var i september at fem länsstyrelser, som tilsvarer fylkesmenn Norge, gikk inn for kvota på 22 ulver i fem revirer i vinter. Vedtaket ble opprettholdt av Förvaltningsrätten i Luleå i november.

Til sammenligning er den mye omstridte kvota for lisensjakt på ulv i Norge i vinter på 42 dyr.

Värmland: 6 ulver

Örebro: 2 ulver

Dalarna: 6 ulver

Gävleborg: 2 ulver

Västmanland: 6 ulver

Sinte naturvernere

Organisasjonene Svenska rovdjursföreningen og Naturskyddsföreningen har klaget på kvoten. Leder i Svenska Rovdjursföreningens, Torbjörn Nilsson, er opprørt over onsdagens rettsavgjørelse.

– Kammarrättens nonchalante behandling er en skam for svensk rettsvesen, sier Nilsson i en pressemelding.

Les også: Skjøt ulv – visste ikke at den var genetisk viktig

Vedtaket fra september har medført en debatt hvor tolkning av paragrafer står i sentrum.

– Vi har beskrevet en lang rekke grunner til at jaktvedtakene er feil. I vår klage har vi vist at forvaltningsretten har misforstått eller helt oversett disse grunnene. Dermed fins det årsak til å betvile korrektheten i forvaltningsrettens beslutning, sier Nilsson.

Jegerorganisasjonen Svenska jägareförbundet viser til at ulvestammen i Sverige er større enn hva politikerne i Riksdagen vedtok i 2013 og argumenterer for at ei kvote på 22 dyr er for lite.

251 ulver påvist

Parlamentet i Stockholm har bestemt at bestanden skal ligge på mellom 170 og 270 ulver. Dessuten skal forvaltningen av arten legge til rette for at tettheten av ulv blir lavere, og tilstrebe at ulven spres utover et større område, snarere enn å konsentreres.

– For oss som lever med effektene av ulven, er kvota altfor liten, skrev flere fylkesledere av Svenska Jägareförbundet i en felles pressemelding fra september, da kvota på 22 dyr først ble fastsatt.

Les også: WWF mener norsk ulvejakt truer ulven i hele Sør-Skandinavia

Tidligere i desember offentliggjorde svenske myndigheter en rapport som beskriver at det ved hjelp DNA-analyser av avføring er dokumentert 251 individer i den svenske ulvebestanden, ifølge

Svensk Jakt. Ulvene er fordelt over 21 ulike revirer.

I Norge viste foreløpige tall fra begynnelsen av desember at det er mellom 88 og 92 ulver i Norge. Mellom 55 og 57 av dem antas å ha helnorsk tilhold, ifølge Rovdata.

Det er fortsatt mulig at lisensjakta på 22 ulver blir stanset, siden kvotebeslutningen kan ankes til Högsta Förvaltningsdomstolen.

Emneord til denne artikkelenDel