Skriftlig spørsmål fra Sandra Borch (Sp) til klima- og miljøministeren
22. januar 2018
Økt bruk av palmeoljedrivstoff vil gi avskogingseksplosjon
23. januar 2018

Bra interesse for å by på Norske Skog

Artikkel av: Roar Valderhaug / Kapital

23. januar 2018 – 07:37

Lest av 26

Ifølge styreleder Sven Ombudstvedt i Norske Skog AS har mellom 5-10 budgivere levert inn indikative bud.

– Jeg har tidligere tippet mellom 5-10 indikative bud, og vi ligger i det intervallet der nå. Noe vi er godt fornøyde med, sier styreleder Sven Ombudstvedt i Norske Skog AS.

Norske Skog AS er det gjenlevende, nye holdingselskapet i skogkonsernet. Morselskapet Norske Skogindustrier ASA og fire andre datterselskaper gikk konkurs rett før jul. De pantesikrede kreditorene til et lån på opprinnelig 290 millioner euro, 2,8 milliarder kroner, til Norske Skog AS har tatt over aksjene. De har gjennom en felles agent som jobber for kreditorene, Citibank, lagt selskapet ut i en budprosess som styres av det amerikanske meglerhuset Evercore.

– Det er ikke trolig at alle disse budgiverne blir med videre i prosessen. Det krever ganske mye innsats i neste fase, med åpning av datarom osv. Fristen for endelige bud er 1. mars, og da vil vi trolig stå igjen til slutt med 1-3 budgivere, sier Ombudstvedt.

Den eneste kjente budgiveren er joint-venturet mellom Kjell Inge Røkkes Aker ASA og pantekreditoren Oceanwood. Sistnevnte, et britisk hedgefond eier alene 52 prosent av det før nevnte pantesikrede lånet. Blant de andre budgiverne finnes både finansielle og industrielle budgivere, og konstellasjoner som har en blanding av finansielle og industrielle aktører. Akkurat slik som Aker Oceanwood er.

– Det er en blanding av tidligere kreditorer og andre. Så det er både industrielle og finansielle budgivere, sier Ombudstvedt.

Selv med god interesse i første runde av budprosessen, er det ikke gitt at alt skal gå på skinner fremover. Det pågår nå to rettsprosesser om budprosessen, i New York og London, der opprørskreditorer prøver å stanse den. I den ferske utgaven av Kapital er det en større artikkel om spillet som nå pågår rundt Norske Skog.

Men dersom budprosessen ikke stanses, men blir fullført, så blir det deretter forhandlinger med høyeste budgiver. Når salget er endelig gjennomført gjenstår å se. For noen av budgiverne kan det bli snakk om at kjøpet er betinget av godkjennelser fra konkurransemyndigheter, dersom de vinner. Og uansett budgiver som vinner, så må man godkjennes av både australske og newzealandske myndigheter.

– Det kan være snakk om konkurransegodkjennelser og som “foreign investor” i Australia og New Zealand, sier Ombudstvedt.

Les også den ferske papirutgaven av Kapital som kommer ut på torsdag. Der finner du en større artikkel om spillet rundt Norske Skog nå!