Mer gods på bane
5. november 2019
Skogforum på Honne: Se presentasjonene her
6. november 2019

– Det er grovt å felle et dyr som det ikke er jakt på

En jeger fra Stavanger skal ha skutt en elg under hjortejakt på Amdal i Nedstrand for drøye to uker siden. Det ser kommunen alvorlig på.

En jeger fra Stavanger skal ha skutt en elg under hjortejakt på Amdal i Nedstrand for drøye to uker siden. Det ser kommunen alvorlig på.

DEL Skogbrukssjef i Tysvær kommune Jan Erik Larsen forteller at et større jaktlag var ute på hjortejakt på et felt på Amdal i Nedstrand i midten av oktober.

Kommuniserte på radio

Som Haugesunds Avis har omtalt i flere saker tidligere i høst, er det blitt observert elg flere steder i deres distrikt de siste månedene.

Det bekrefter Larsen også, før han forteller nærmere om den dramatiske hendelsen som utspant seg denne søndag formiddagen.

– Flere av jegerne kommuniserte over jaktradioen at «det kommer en elg». Og elgen skal ha passert flere av jaktpostene denne dagen også, forklarer Larsen.

– Har lagt seg flat

Ifølge skogbrukssjefen var dermed alle klar over at det var elg i området.

– En mann fra Stavanger, som var med som gjestejeger i et større jaktlag på feltet Amdal Indre i Nedstrand skal likevel ha skutt elgen. Noe som er ganske utrolig, sier Larsen.

Larsen forteller at lederen for jaktlaget på seks-sju stykker ikke var med denne dagen, fordi han var på jobb. Dermed steppet en annen inn som leder.

– Men alle har lagt seg helt flate etter episoden. Så det har ikke vært noe tull eller tøys sånn sett, sier han.

– Kommunens verdi

Skogbrukssjefen forteller at hendelsen skal politianmeldes.

– Anmeldelsen ligger egentlig klar i systemet. Jeg venter bare på en underskrift fra rådmann og teknisk sjef. Så jeg håper å sende den fra meg i løpet av uka, sier han.

– Hvilke straff tror du vedkommende får?

– Det er helt umulig å si hvilke følger som kommer. Før hadde vi et jaktoppsyn, men det er lagt ned. Nå er det politiet som tar seg av slike saker, sier Larsen og fortsetter:

– Det sies at miljøkriminalitet skal prioriteres. Men jeg opplever at politiet har mange andre ting som også er viktige.

– Ikke en stor stamme for elg

Kommunens sjef påpeker at hendelsen er svært dramatisk.

– Det er grovt å felle et dyr som det ikke er jakt på. Det er ikke stor stamme av elg. Så jeg vil si dette er ganske grovt. Det går både på naturmangfoldloven og viltloven, påpeker han.

Larsen opplyser at dyr som er skutt og drept er kommunens eiendom og verdi.

– Disse kronene settes nå inn på kommunens viltfond, forteller han.