Ny handlingsplan mot villsvin
15. november 2019
Slik vil han ramme Røkke og co.
18. november 2019

Enorm interesse for en helt spesiell familie i Brumunddal

Det var stappfullt da boka om Berger Langmoen ble lansert.

DEL Onsdag kveld var det boklansering av «Berger Langmoen – historien om en bedrift i Brumunddal» ført i pennen av Thor Gotaas. Dette var noe brumunddølene absolutt ville få med seg.

Biblioteket i Brumunddal ble kjapt fylt opp da det nærmet seg start. Det var folk mellom bokreolene, oppe langs rekkverket i andreetasje og nesten ut inngangsdøra. Det var rett og slett helt «tråkka».

Gotaas trodde ikke selv at det skulle bli så populært.

– Jeg var litt spent på hvordan det skulle gå her i kveld, men tror jeg bare må si takk, sa han ydmykt til de frammøtte.

Historien om Langmoen

Familien Langmoen har hatt en spesiell posisjon i Brumunddal og har gitt både arbeid og hus til mange.

Gotaas fortalte om en mann som var en blanding mellom Arthur Buchardt og Mor Teresa.

På spørsmål fra en publikummer om alle som hadde jobbet på Langmoen kunne rekke opp hånda, var det ikke få som meldte seg. Det var med å understreke poenget om at Langmoen har gjort mye for brumunddølene i sin tid.

Gotaas fortalte videre og viste bilder fra boka, til høylytt latter og begeistring fra publikum. Det var ingen tvil om at dette var av stor interesse og at boka kommer til å ligge under utallige juletrær.

Berger Langmoen

Berger Langmoen A/S, Brumunddal, er en tidligere norsk industribedrift grunnlagt i 1922 av Berger Langmoen som sagbruk. Fabrikken ble senere utbygd med blant annet høvleri, kassefabrikk, impregneringsanlegg, fiberplatefabrikk (1942), parkettfabrikk (1963) og anlegg for takstolproduksjon (1965). I 1966 ble bedriften omdannet til aksjeselskap, og fra 1985 var den heleid av Norske Skogindustrier. Produksjonen foregikk også i Stor-Elvdal (Østerdalsbruket) og Åsnes (Otto Langmoen AS).

Sagbruksvirksomheten ble nedlagt i 1998, og det ble satset på videreforedling til interiørprodukter. I 1999 ble parkettfabrikken solgt til svenske Kährs (igjen eid av sveitsiske Nybron). Samtidig åpnet Norske Skog og Statoil en fabrikk for produksjon av trepellets med råstoff fra parkettproduksjonen (Norsk Trepellets AS), heleid av Statoil fra 2003. Den gjenværende virksomheten til Langmoen ble i 2000 overtatt av Moelven Industrier (Moelven Langmoen AS).

Kilde: Store norske leksikon

Etterfest på Børke nordre

Det var også flere av Langmoens etterkommere som hadde reist «hemmat» til Brumunddal for å delta på boklanseringen. Etter lanseringen var det kaffe og servering på Børke nordre, som Langmoen kjøpte i 1920. Gården eies i dag av Berger Langmoen og kona Kari Aa. Langmoen. Praten blant gjestene gikk løst med gamle historier og minner.

Berger og Kari har vært viktige bidragsytere til boka. Selv har de ikke fått lest det ferdige produktet, men er enige om at det er stas at den nå er ute.

– Vi har jo mulighet til å bidra med de personlige fortellingene og syntes det har vært en fin presentasjon av historien her, forteller Berger.