Formuesskatten
12. oktober 2017
92 millioner kroner til skogsveier
12. oktober 2017

Helt vilt på nett

Det aller beste er selvsagt kjøtt fra dyr du har jaktet selv. Her er likevel vår guide til viltkjøttmarkedet – på nett og over disk.

​​​Norsk viltkjøtt er en fantastisk råvare. Kortreist, bærekraftig, smakfullt – og magert. Likevel spiser nordmenn i gjennomsnitt bare 1,1 kilo viltkjøtt per år. Forbruket av viltkjøtt har til og med gått litt ned de siste årene. Til sammenlikning ligger forbruket av svinekjøtt på 21,4 kilo i snitt per innbygger, mens tilsvarende tall for storfekjøtt er 14,8.

Så hvorfor spiser vi såpass lite viltkjøtt? Er det for liten etterspørsel, eller er det først og fremst et spørsmål om tilgjengelighet?

Det bugner ikke akkurat av elg og hjort i dagligvarekjedenes kjøttdisker, selv ikke i jaktsesongen. Men det finnes flere markedsplasser og måter man kan skaffe seg viltkjøtt på – inntil man får kommet seg på jegerkurs og introjakt og kan høste av naturens overskudd på egen hånd, selvsagt.​

Om ikke Facebook allerede preger livet og verden nok som det gjør, så er det også en betydelig markedsplass for viltkjøtt.

Den viktigste arenaen for dette her i Norge er gruppa «Salg og kjøp av viltkjøtt», som siden starten i 2013 har fått nærmere 10.000 medlemmer. Gruppas grunnleggere anslår at fordelingen mellom jegere og forbrukere er cirka 50/50. Der ligger det til enhver tid ute salgsinnlegg for ulike typer viltkjøtt – her er det mye elg og hjort, men også fugl, villsvin og andre dyr. Gruppen fungerer også som et fagforum for håndtering og tilberedning av viltkjøtt, både ute i felt og på kjøkkenet. Det finnes også to andre viltkjøttgrupper for kjøp/salg og oppskrifter med drøyt 1000 medlemmer hver.

Facebook har nylig åpnet opp sin egen markedsplass (se et lite butikkikon nederst på telefonen din). Foreløpig ligger det lite viltkjøtt ute til salg her, men det kan selvsagt endre seg etter hvert som flere oppdager denne funksjonen.

Alt mulig kan selges på Torget på Finn.no, også viltkjøtt. Et søk på «elgkjøtt» vil nå på høsten gi en god del treff. Det kan virke som om Facebook har tatt over noe av hegemoniet som Finn.no tidligere hadde som direkteformidler av kjøtt mellom jeger og forbruker. Da vi sjekket en tilfeldig dag i forrige uke, lå det 20 annonser for elgkjøtt på Finn.no, mens det lå 170 annonser for viltkjøtt i den omtalte Facebook-gruppa.​

Et godt utgangspunkt for jakten på viltkjøtt er denne portalen, som er en del av et større prosjekt under ledelse av NORSKOG. Målet med prosjektet er å forenkle viltkjøttets vei fra skog til tallerken. Her ligger det blant annet en god oversikt over landets viltmottak. Disse mottakene har flere funksjoner, for eksempel bistår noen av dem lokale jegere med nedskjæring av vilt, og mange selger også direkte til forbruker. Finn ditt lokale viltmottak og sjekk om de selger godsakene du søker. Her ligger det også informasjon om hvordan viltkjøtt skal håndteres, slik som regler for feltkontroll, Mattilsynets krav og regler for omsetning og merverdiavgift.​

Det går an å kjøpe viltkjøtt helt analogt også. Det er fint mulig å kontakte lokale jegere utenom sosiale medier. Et par telefoner, og du er kanskje på verbalt skuddhold til en halv elg. Ta gjerne utgangspunkt i vår oversikt over fylkeslagene til Norges Jeger- og Fiskerforbund og finn fram til din nærmeste jegerforening. Der kan du forhøre deg om mulighetene for å komme i direkte kontakt med et av de lokale jaktlagene eller grunneier og kjøpe direkte derfra.​

Viltkjøtt er populært blant alle som er opptatt av økologisk, bærekraftig og kortreist mat. Dyrene har levd fritt, og jaktkvoter sikrer bærekraften. Oikos – Økologisk Norge er en medlemsorganisasjon for alle som er opptatt av økologisk mat og produkter. De har en oversikt over gårder, slakterier og butikker som tilbyr viltkjøtt til private forbrukere på sin hjemmeside.​

Hjorteoppdrett er en relativt ny næring i Norge. Norges Hjorteavlsforening ble stiftet i 1988 og har cirka 80 medlemmer. På sin hjemmeside har de oversikt over medlemmer som selger hjortekjøtt.​

Men vi må bare få understreke til slutt: Ingenting er som å spise kjøtt du har skutt selv. Å bli jeger er den sikreste og beste måten å sikre seg tilgang til viltkjøtt på. Du rekker det kanskje ikke denne høsten, men da har du en plan for 2018!​

Kilder:

Kjøttforbruket i Norge:

https://www.animalia.no/no/samfunn/kjott-og-helse/sa-mye-kjott-spiser-vi/ ​

NORSKOGs rapport om norsk viltkjøtt:

«NORSKOG: Rapport 2016-1. Norsk Viltkjøtt – helt eller stykkevis og delt».