Første sagbruk i Norge med røntgensortering av tømmer Et endelig farvel til smøremembranen
10. februar 2019
Servettbudgeten gör skogen helt värdelös
12. februar 2019

Jegere hetses på sosiale medier etter «trofébilder»

«Trofébilder» av gauper skutt på jakt får det til å koke over i kommentarfeltene på sosiale medier.

«Trofébilder» av gauper skutt på jakt får det til å koke over i kommentarfeltene på sosiale medier.

DEL Jegere fra podkasten «Jegerpodden» har skapt store reaksjoner etter å ha publisert bilder av drepte gauper på Instagram.

Skjellsordene hagler inn og veksler mellom kommentarer som «skammelig» til «innavla tullinger».

– Fy fæn, hva ekle, primitive og stygge mennesker dere og deres støttere er!!! Å jage dem er en ting, å fremstille og feier det på en sånn måte her, lyder en annen av reaksjonene til bildet.

– Jeg har slettet flere kommentarer for å skåne de som legger dem ut, fortalte jeger og podkast-programleder John Petter Mellingen til Trønder-Avisa, som var de første til å omtale saken.

– Vil vise naturen

Til NRK mener Mellingen at han forstår, og har respekt, for at andre ikke forstår seg på behovet for jakting, men at det bør gå an å holde seg innenfor rimelighetens grenser.

– Vi er ikke lystmordere. Derimot er vi veldig glade i naturen og dyrene i vår fauna, sier han.

Mellingen forteller videre at han er bekymret for tendensene i samfunnet til å distansere seg fra naturen ved å unngå bilder av dødt dyr.

Han mener gaupa er et dyreslag som må forvaltes, da med tanke på både reinsdyr- og beitenæringen.

Enn så lenge har ikke Mellingen anmeldt noen av de truende kommentarene, men sier han kan vurdere det om familien hans trekkes inn.

– Aldri oppfordring til hets

Hos Norges jeger og fiskerforbund (NJFF) kommer det stadig inn henvendelser fra jegere som blir utsatt for hets og trusler.

De anbefaler å politianmelde trusler, men i stedet for å stoppe å publisere jaktbilder ser de heller at jegerne tenker seg igjennom over nøyaktig hvilke bilder de legger ut.

Blant dem som har oppfordret til negative kommentarer på bildene til «Jegerpodden» er Nina Konst. Hun er også bak Facebook-siden «Grønnskalle», hvor hun skriver:

– Gaupa er sterkt truet. Konfliktnivået et skyhøyt. Hvorfor velge å posere med et slikt bytte? Folk blir forbanna av å se jegere posere med sjiraffer. Tror dere det er noe annerledes i Norge, når det gjelder våre sårbare arter?

Likevel innrømmer Konst at hun er lei sei for at saken har gått ut av proporsjoner.

– Jeg postet et innlegg i en lukket gruppe for dyrevernere, der jeg oppfordret til å kommentere provoserende jaktbilder av truede dyr. Det var aldri noen oppfordring om å hetse eller true, sier Konst til NRK.

Få nyhetene servert i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev