Reinjakta jegerane ikkje ser noko glede i
12. januar 2018
Rekordhøy tømmeravvirkning i 2017
12. januar 2018

Jegerne har felt 15 av 16 ulv

Knut Arne Gjems, leder i NJFF Hedmark. Foto: Benjamin Hernes Vogl/Nationen

Jakten på ulvene i Julussa- og Osdalrevirene har pågått siden nyttår, og jegerne har felt 15 av 16 ulv det er fellingstillatelse på i de to revirene. Hensikten med fellingsvedtaket var at de to revirene skulle tømmes for ulv. Tallet 16 ulv er hva forvaltningen mente de to flokkene tilsammen bestod av, men jegerne melder nå at det ikke kan stemme.

– I Julussa og Osdalsrevirene er det felt 15 av 16 ulv det er gitt kvote på. De skulle egentlig tømmes, men det viser seg at det er flere ulv enn både forskerne og forvaltning trodde, sier Knut Arne Gjems, Norges Jeger og Fisker forbunds leder i Hedmark.

Han har hatt det overordnede ansvaret for å organisere jakten i forhold til myndighetene, og har selv deltatt i jakten på Julussa reviret.

– Hvordan vet dere at det er flere ulv enn det som er lagt til grunn?

– Det vet vi fordi vi begynner å få oversikten. Nå er det felt så mange ulv, og jaktlagene opplyser at det er minst tre i Osdalsreviret, og også flere ulv i Julussareviret.

Pål Prestrud er direktør i Statens Naturoppsyn, og sier det er vanskelig å ha sikker informasjon om hvor mange ulv som er i et område.

– I fjor ble hele Osdals flokken merket, og det var toåringer i flokken, fra 2015 kullet. Den var da en god del større enn vi trodde, og det kan godt være tilfelle igjen. Kvoten ble gitt før det var sporingsforhold, så da hadde vi ikke sikker kunnskap. Selv med sporingsforhold er det vanskelig å si hvor mange det er når de går etter hverandre. Det gjør de gjerne når det er dyp snø, sier Presterud.

Bondebladet har bedt Klima og Miljødepartementet kommentere både at ulveflokkene ser ut til å være større enn ventet, og søknaden om å få felle flere ulv. Svaret vil bli publisert når det kommer.