Stenger skogsveiene: – Folk respekterer ikke forbudet mot ild
6. juli 2018
Skogbrannhelikopterberedskapen styrkes ytterligere
9. juli 2018

Kampen mot villsvinet

DEL – Villsvinet graver opp åkeren på jakt etter mat, og det fører ikke bare til ekstra arbeid for oss, men også fare for skade på dyr og maskiner, sier bonde Jon Stumberg.

Blir matet av jegere

Ettersom det er et nytt og spennende dyr å jakte på, har det blitt satt ut mat slik at bestanden har økt betraktelig de siste årene. Nøyaktig hvor mange som finnes i Norge er ikke sikkert, men det er liten tvil om at antallet øker, sier bonde Jon Stumberg.

Få nyhetene servert i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

– Vi har fått med oss at det systematisk blir gitt mat til dyrene av noen jegere slik at det bestanden vokser, og problemet bare øker. De jegerne det gjelder forstår kanskje ikke at det som er en hobby for dem, ødelegger jobben min. Villsvinene roter opp og ødelegger åkeren. I fjor ble rundt ti prosent av åkeren min ødelagt, sier en fortvilet Stumberg til HA.

– Vi risikerer også å få mat i fôret, og det kan medføre at vi får listeriose. Listeriabakterien kan forårsake abort og sepsis hos nyfødte lam, og det er jo lammene vi lever av. Så hvis bestanden vokser enda mer, kan det ødelegge levebrødet vårt, sier en fortvilet Stumberg til HA.

Slik har det sett ut på gården til Jon Stumberg etter villsvinenes herjinger. Foto: Privat

Jakt hjelper

Selv om jegerne må ta på seg noe av skylden for den økte bestanden, er det jakt som er den mest effektive måten for å få ned antallet villsvin.

– Vi merker at de holder seg vekke en stund når vi har skutt et dyr, men de kommer tilbake etter hvert. Men i Norge har vi ikke lov til å jakte med kunstig lys, og siden villsvinet er aktiv om natta er de vanskelige å jakte på.

– Skyter vi en purke, vil ungene hennes begynne å pare seg, og det vil bare medføre en enda større økning. Derfor synes jeg at vi burde få lov til å bruke lys, slik at vi ikke forverrer problemet, sier Stumberg som selv har skutt noen dyr på gården sin.

Stort problem i Sverige

Over grensen i Sverige har Villsvinbestanden eksplodert det siste tiåret og nylig ble det beregnet at skadene villsvin påfører det svenske landbruket beløper seg til rundt 1,5 milliarder kroner.

– Det er ikke bare skadene de gjør på korn- og gressproduksjonen, men det har også ført til flere viltpåkjørsler. Og når et voksent villsvin kan bli opptil 200 kilo, kan det være like farlig som å kjøre på en elg, avslutter Stumberg

Jon Stumberg oppforder folk til å slutte å sette ut mat til villsvinene. – Det ødelgger levebrødet mitt. Foto: Gunnar Paulsen