NORSKOG på høring i finanskomiteen
14. oktober 2019
Krever på nytt riving av påbygget på denne setra – hvis ikke blir det bot på 500 kroner dagen
15. oktober 2019

Kjell (39) skal selge én million vedsekker i året: – Jeg har trua!

Kjell Vesleenga er ny prosjektleder i Varma AS på Follum. Nå står bedriften overfor en kraftig ekspansjon.

DEL Han har bare vært her en måneds tid. Men Kjell Vesleenga er allerede varm i trøya, der han står ved tømmerstablene utenfor vedproduksjonen på Follum.

Ikke så rart, kanskje. For 39-åringen fra Åsbygda har alltid hatt et godt forhold til ved. På småbruket sitt er han selvforsynt. Og nå skal prosjektlederen sørge for at enda flere fyrer med Varma-ved. Både på Ringerike, andre steder i Norge – og i utlandet.

Roboter pakker ved

For gründerbedriften setter seg store mål. Og nå ekspanderer de. En ny produksjonslinje for pakking av ved er nylig satt i drift. Her er det roboter som gjør jobben med å pakke vedkubbene i esker. Automatiseringen er avgjørende for å kunne produsere nok.

– Det er ingen andre i verden som pakker ved på denne måten, sier daglig leder Svein Bjerke (40).

Målet er å levere en million sekker i året. I tillegg kommer vedbriketter, som bedriften lager selv med sagflis som råstoff.

– Jeg er utrolig stolt av å ha kommet dit vi er nå, sier Bjerke, som ble kåret til årets gründer i Buskerud i fjor.

Han har rundt 15 ansatte i Varma, og nyansettelser er på gang.

Fristet av jobben

Kjell Vesleenga har lang fartstid i lokal industri. Han startet som maskinbygger i Tronrud Engineering i 1997, først som lærling. Senere tok han ingeniørutdanning og ble konstruktør.

For fire år siden fikk han høre om Varma, og de store visjonene til gründerbedriften på Follum. Og da den ledige jobben dukket opp på forsommeren, bestemte han seg for å søke.

– Det er et sånt miljø som jeg har lyst til å jobbe i. Der man kan påvirke og få ting til å skje, sier Vesleenga, som de tre siste årene har vært driftssjef i Smurfit Kappa Norpapp på Hensmoen.

Han var en av 35 søkere til stillingen som prosjektleder. Og Svein Bjerke, som uttalte at han var på jakt etter det klokeste hodet på Ringerike, sier følgende om sin nye makker:

– Han har en unik kombinasjon med både teknisk kompetanse og erfaring fra drift av prosessindustri.

Markedet er ikke mett

En arbeidsvillig stab jobber nå døgnkontinuerlig skift på Follum. Varma kjøper inn tømmer fra Viken Skog og leverer de ferdige fyringsproduktene til storkjedene Coop Norge og Circle K.

Innovasjon Norge har omtalt Varma som en av de mest spennende bedriftene de har jobbet med, fordi potensialet er så enormt.

– Jeg har skikkelig trua på at vi i løpet av 2020 skal komme opp på det volumet vi ønsker, sier Vesleenga.

Han er overbevist om at Varma kan være med og konkurrere på det internasjonale vedmarkedet. Nøkkelen er kortreist trevirke, som gir lave transportkostnader.

Investeringsvilje

De har et luksusproblem: Etterspørselen er så stor at de må si nei til noen.

– Det er jo bra. Men det gjør jo litt vondt også, innrømmer Bjerke.

Fem millioner kroner er investert i nye maskiner i år. Innen året er omme har Varma nådd en omsetning rundt 15 millioner kroner. Neste år forventes mer enn en dobling.

I fjor fikk bedriften et underskudd før skatt på fire millioner kroner. Det avdramatiserer lederen:

– Årsaken til at vi har røde tall på bunnlinja, er at vi bruker mye penger på investeringer. Det viser at vi har eiere som er villige til å satse, sier Bjerke.

Dette er Varma

Startet av Svein Bjerke og Ole Mælingen

Produserer ved av tømmer fra Viken Skog og vedbriketter av sagflis fra sagbruk

Har produksjonen på Follum (Treklyngen) utenfor Hønefoss

Ambisjonen er å bli Nordens største vedprodusent

I fjor fikk daglig leder Svein Bjerke Norges Vels gründerpris