Kjenner seg utestengde
17. desember 2019
Vil prøve ut el-sykling i nasjonalparken
17. desember 2019

Klimatoppmøtet: Brasil fortsetter å blokkere

Det er et stort gap mellom hva folk roper i gatene, og hva som skjer inne på klimatoppmøtet, sier Fernanda de Carvalho i WWF Brasil.

FNs to uker lange klimatoppmøte går mot slutten, og spenningen stiger i konferansehallene i Madrid. Nesten to hundre land vært samlet de siste ukene for å bli enige om hvordan Paris-avtalen skal implementeres, fire år etter at den ble underskrevet.

Forrige fredag marsjerte tusenvis for klimahandling i den spanske hovedstaden, men toppmøtet har vært tynget av liten velvilje og fastlåste posisjoner. En av delegasjonene som har tilbragt mesteparten av møtetiden på bakbena, er den brasilianske.

– Det er vanskelig å være vitne til de nye standpunktene til Brasil, sier Fernanda de Carvalho, som er klimarådgiver i WWF Brasil. Hun jobbet i det brasilianske klimadepartementet da Luiz Inácio Lula i arbeiderpartiet PT var president. Hun har hatt ansvar for en rekke skogbevaringsprosjekter.

Da Carvalho jobbet i Brasils klimadepartement, mellom 2004 og 2008, var hun med å utforme Amazonas-fondet som Norge bidrar til. For henne var det hardt å se norske myndigheter stoppe utbetalingene til fondet ettersom Brasil ikke fulgte opp sine forpliktelser.

Trist utvikling

– For meg personlig er det knusende, for jeg har lagt ned så mye arbeid, konsultasjon og omsorg i fondet, og at Brasil lever opp til forpliktelsene i det.

– Men fra et institusjonelt perspektiv er fondet en oppnåelsesbasert mekanisme, så om målene ikke oppnås, skal det heller ikke være noen utbetaling, det er sånn det må være. Det bestemte den norske regjeringen, og dessverre er det slik.