– Hjorten må tildeles der hjorten står
17. desember 2019
Stor dag på Blæstad
17. desember 2019

Lasse André skjøt tre rådyr med ett skudd: – Dette skal egentlig ikke gå an

Med en lånt HV-Mauser, felte Lasse André Forås tre rådyr med ett skudd.

JØA: – Helt vilt, sier 36-åringen til NA mens han kikker opp på de tre flådde dyrene som er hengt opp i fjøset til jaktkompisen Tore Johan Sandvik. I høyre hånd holder han patronen som sørget for at tre dyr falt i bakken på en-to-tre.

Med en liten gutt på snart ett år, og i gang med pappapermisjon, er det blitt lite tid til jakt for jøbyggen som bor på Foråsmoen.

– Jeg har vært på elgjakt i to dager. Men det er ikke blitt noe elg, verken i år eller i fjor, sier han, som aldri tidligere har felt storvilt.

Jaktopplevelse

Men søndag fikk han ei jaktopplevelse han sent vil glemme, sammen med fem jaktkamerater på Jøa.

«Sett deg på posten og vent, for det kan komme dyr», sa fungerende jaktbas Tore Johan Sandvik til Forås – og snart gikk det troll i ord.

– Mens jeg satt på post, kom det først et kje. Men det var så langt hold at jeg ikke turte å skyte. Jeg angret umiddelbart på at jeg ikke fyrte av, forteller han, som imidlertid slapp å være molefunken lenge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

For mens han festet blikket mot rundballene på innjorda på Stein på Jøa, ble det bevegelse bak ryggen hans.

– Plutselig snudde jeg meg og der sto det mellom fem og åtte rådyr. Toppen 130 meter fra der jeg satt. Pumpa begynte å gå, legger han til.

Mens han gjorde klar den gamle HV-mauseren, måtte han se seg ut et kje som gikk alene.

– Men rådyrene sprang bort, og jeg tenkte at «dette går ikke». Plutselig stoppet de opp lenge nok, til at jeg fikk zoomet inn et dyr i kikkerten. Det var fin og sikker bakgrunn og fint sikte. Så fyrte jeg av, sier 36-åringen.

Falt i bakken

– Hva skjedde så?

– Idet det smeller, ser jeg flokken skvetter, samtidig som tre rådyr faller i bakken.

– Hva tenkte du da?

– Jeg skjønner veldig lite, svarer han, som varslet jaktlaget over sambandet om at han måtte ha hjelp.

– Hva sa du over radioen?

– At det «datt» tre dyr, sier Forås, som hørte fliring og humring over sambandet.

Idet han kommer fram til de felte dyrene – ei geit og to kje – på det snødekte jordet, ser han at han har fått gode treff på alle tre – med ett skudd.

– Skal ikke gå an

– Med en gang skjønte jeg ikke hva som hadde skjedd. Dette skal jo egentlig ikke gå an. Jeg forstår heller ikke at det er mulig. Men jeg skjøt altså tre dyr på ett skudd. Dette er det første storviltet jeg skyter – og så blir det tre dyr på en smell, sier han og rister på hodet.

– Hvordan er det mulig?

– Det er vanskelig å si. Men to av dem sto tett. Geita har sikkert gått bak, flyttet seg litt og skjult seg bak kjeene da jeg skjøt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han understreker at det ikke var et forsøk på å felle flere dyr samtidig. Han er opptatt av å følge jaktetikken. Men mener tilfeldighetene spilte inn.

– Et gledelig uhell vil jeg kalle det, med kombinasjon av både flaks, tilfeldigheter og godt treff.

– Så det som skjedde

Lasse André Forås er glad for at han har vitner til det smått utrolige øyeblikket.

– En annen i jaktlaget sto heldigvis med kikkert på en annen post og så det som skjedde. Han hørte smellet og så at det var tre dyr som falt i bakken. Hvis han ikke hadde sett det, ville det vært vanskeligere å tro på det, humrer han.

– Jeg tror ikke det helt har gått opp for meg. Fungerende jaktleder Tore Johan har aldri hørt om maken. Dette har heller jeg aldri hørt om før. Det er spesielt og overraskende, fortsetter skytteren, som driver med baneskyting og er vant til å prikke skuddene på ørsmå blinker.

Da dyra var flådd og hengt opp, feiret Forås pangstarten på rådyrjakta med en akevitt. Patronen som sørget for det elleville øyeblikket har han tatt vare på.

Mandag leverte han to dyr til Aakervik i Namsos, for varmrøyking.

– Jeg hadde sett for meg ett rådyr. Nå ble det plutselig tre. Jeg tar to av dyrene selv, mens en annen i jaktlaget fikk et kje. Det blir ikke julemiddag, men det blir skikkelig snacks å spise det, sier storskytteren.