Skattegleder
21. november 2019
Se opp for tømmertrafikk
21. november 2019

Oljegigant blir med på biosatsing i Åmli

Over tre milliarder skal investeres i et nytt produksjonsanlegg for biodrivstoff i Åmli. Nå blir oljegiganten Shell med på satsingen.

DEL Det er Dagens Næringsliv som onsdag kveld skriver at Shell går inn med økonomiske midler og teknologi i arbeidet for å utvikle et fullskala produksjonsanlegg for bioråolje i Åmli.

– Det betyr mye at giganten Shell satser på prosjektet i Åmli. Vi er meget tilfreds med denne avtalen som gir oss et viktig bidrag til å realisere et fullskala produksjonsanlegg, sier Thomas Skadal, administrerende direktør i Biozin Holding AS til avisen.

Les også

Her vil de investere 3,5 milliarder kroner

Skaldal vil ikke si hvor mye penger oljeselskapet går inn med, utover at det er snakk om finansiell støtte.

Det grønne skiftet

I en pressemelding uttaler ledelsen i Shell at biodrivstoff vil spille en viktig rolle for å få ned karbonutslippene av luftfart, maritim- og tungtransport.

– Vi tror at samarbeid er nøkkelen til en vellykket overgang til et renere energisystem og vi er glade for å kunne bidra til Biozin Holding sin fremdrift i dette prosjektet, sier Andrew Murfin, direktør for Avansert Biodrivstoff i Shell» i pressemeldingen.

Bildeserie 4 bilder

Her skal fabrikkalegget bygges

Området som skal benyttes til Biozin-satsingen ligger ved siden av sagbruket Bergene Holm, avdeling Nidarå i Åmli, der et 135 mål stort areal er satt av til fabrikken.

Produksjonsanlegget vil omdanne råstoff fra skogen, som skogsrester og biprodukter fra sagbruk, til den avanserte bioråoljen biozin. Anlegget skal være i drift i løpet av 2022 og vil gi 70 nye arbeidsplasser og koste 3,5 milliarder kroner.

Les også

30 millioner til skogsolje fra Åmli

Målet er at alle kjøretøyer, fra personbiler til lastebiler, båter og fly kan bruke biodrivstoffet.

Biozin Holding AS eies av Bergene Holm AS og Preem AB. Bioråoljen vil bli raffinert hos Preems anlegg i Sverige og vil ha samme bruksområder som raffineriprodukter basert på fossil råolje.