– Villsvin kan være en ressurs
11. juli 2018
Frykter nye skogbranner på Østlandet: – Brannmannskapene blir slitne
13. juli 2018

Teknikksprang åpner verdensmarkedet for svensk sagbruksteknikk

Den siste modellen av større virkestørkere fra Valutec har åpnet opp markeder i hele verden for selskapet.

Etter at maskiner har blitt solgt til hele Europa og Russland, investerer nå det første sagbruket i Nord-Amerika i to maskiner av typen TC-kanaltorkar.

Handelen, som er verdt om lag 50 millioner kroner, er et avgjørende skritt for selskapet for å posisjonere seg som verdensledende innenfor helehetsløsninger for virekestørking, heter det i en pressemelding fra Valutec.

– Det som ligger bak teknikkspranget er tusenvis av utviklingstimer der vi har studert, utviklet, testet og oppfunnet nytt i alle deler av en virkestørker som i sin første form ble tatt i bruk allerede i 1927, sier Robert Larsson, administrerende direktør i Valutec.

Den største forbedringen i den nye generasjonen TC-kanaltørkere handler om måten å styre temperatur og lufthastighet individuelt i ulike soner. De fleste maskiner som er solgt har hatt åtte til ti slike soner. Takket være utviklingen kan sagbruket med stor grad av frihet nå velge dimensjoner på virket som skal tørkes, noe som tidligere ikke var mulig i en kanaltørker.

– Det kan forandre måten å arbeide på i et helt sagbruk. Det gir muligheter for å være betydelig mer fleksibel og fir store fordeler når det handler om planlegging. Sagbruksmarkedet er tøft med små marginer og fleksibiliteten gjør dem mer effektive, sier Larsson.

(Pressemelding)