Ulvejakt kan gjenopptas – rettsavgjørelse kommer over nyttår
22. desember 2017
Styret i Fornybar AS klart
22. desember 2017

To nye tilfeller av skrantesyke i Nordfjella

Det er bekreftet to nye tilfeller av skrantesyke blant reinsdyrene som er blitt skutt under den statlige nedslaktingen av villreinstammen i Nordfjella.

Siden den statlige jakten startet i november er det tatt ut 531 villrein. Fem av disse har testet positivt på den dødelige hjortesykdommen skrantesyke (CWD). I forkant ble det påvist fire tilfeller under den ordinære jakten.

De nye tilfellene ble oppdaget på to voksne simler, og funnene ble gjort i både hjernevev og lymfeknuter, ifølge Mattilsynet.

– Antall syke dyr er som ventet, og dette bekrefter at avgjørelsen om å fjerne flokken både er riktig og viktig, sier seniorrådgiver og veterinær Julie Enebo Grimstad ved seksjon for dyrehelse i Mattilsynet.

Hele villreinstammen i Nordfjella villreinområde skal utryddes i et forsøk på å fjerne skrantesyke fra norsk jord. Før årets ordinære jaktsesong var stammen på 2 200 dyr, og med 700 felte dyr i den ordinære jakten pluss over 500 fra den statlige jakten, er det nå om lag 1 000 villrein igjen i området, som strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Dette er det eneste stedet i Europa hvor den smittsomme varianten av sykdommen er påvist, og til sammen er det nå påvist tolv tilfeller siden 2016.

Det statlige jaktlaget tok juleferie 18. desember og gjenopptar arbeidet på nyåret.

(NTB)