Färskt papper mer miljövänligt än returpapper
16. mai 2019
Anmeldes for grov miljøkriminalitet: – Dette var da veldig tøft
20. mai 2019

– Tørkeskadene i skogen ser verre ut enn vi fryktet

DEL (Vestviken 24) – Det ser verre ut enn vi fryktet, sier fagsjef Knut Ivar Løken hos fylkesmannen.

Han har sett på flyfoto av vestfoldskogene, og selv tråkket gjennom skogene på leting etter tørkeskader. Nå sitter vi på et møterom hos fylkesmannen, sammen med seniorforsker Svein Solberg fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) og tidligere seniorrådgiver Ellen Finne. Hun og kompanjong Rolf Buran har fløyet lavt over Vestfold, Telemark og nedre del av Buskerud for å kartlegge tørkeskader etter fjorårssommeren.

Få nyhetene servert i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi har sett åstopper med tørre graner, og i blandingsskog ser vi at granene er røde og brune og feller nåler, sier Finne.

Les også

Gråtende bønder må sende dyra til slakteriet på grunn av tørken: – Billigere enn å importere gress

Satellittovervåking

Problemet er at vinteren 2018 bød på et vær som gjør at konsekvensene av tørkesommeren blir verre. Tungt snøfall knekte grantopper. Trærne ble sårbare for barkebiller. Så kom tørken, som varte fra tidlig mai til langt ut i september. Alarmen gikk sist vinter. Da rapporterte skogarbeiderne inn at det drysset nåler fra trær de skulle felle. Vinterstid er det unormalt. Fylkesmannen valgte å sette inn store ressurser på å overvåke utviklingen, blant annet fra satellitt.

I Vestfold er skog en milliardindustri. Nesten halvparten av skogen i Vestfold er gran, virket går hovedsakelig til bygg. Etterspørselen er stor. Derfor har det blitt felt mer enn vanlig de siste årene. Det har åpnet skogene, og trærne i kanten av hogstfeltene er mer utsatt for tørke.

(Saken fortsetter under bildet)

– Klimaendringene har ført til at grantrærne i Vestfold har økt vekstraten med 40 prosent. Men granas akilleshæl er at den er utsatt for tørke og barkebiller, påpeker Knut Ivar Løken.

– Og det ser verre ut i Vestfold enn ellers i Sør-Norge. Det er unormalt mange trær som dør her i fylket, sier Nibio-forsker Svein Solberg.

– Vi ser åser stå brune av inntørkede trær, sier Løken.

– Vi ser at trær har dødd av tørke, barkebiller og snøbrekk, sier Solberg.

– Fra lufta har vi sett «roser» i granskogene, med ti til tretti trær som har tørket, og nå kan være utsatt for barkebilleangrep, sier Ellen Finne.

Les også

Nå går alt galt på en gang for Kari Lise & co.: – Det vi må gjøre nå er egentlig uhørt

Overlevelse

Og den som måtte tro at kraftig blomstring på grantrærne er et sunnhetstegn må tro om igjen, ifølge ekspertene i rommet.

– Blomstringen kan være en overlevelsesstrategi, de vil spre pollen for å sikre genene sine. Uansett blir konsekvensen at veksten på trærne blir satt seks-sju år tilbake, sier Svein Solberg.

(Saken fortsetter under bildet)

Den spesielle geologien i Vestfold har gjort forholdene verre. Porøse bergarter slipper vannet fort gjennom, den naturlige dreneringen fungerer for godt i tørkeår. Ekspertene rundt bordet ser et sammenfall av lavere grunnvannstand og områdene som tørker mest.

Men det er håp. Betingelsen er at været slår om, at mai byr på mye regn og lave temperaturer. Regnet styrker trærne, og kjølig vær hindrer barkebillene å sverme.

Blir 2019-sommeren en repetisjon av fjorårets, går situasjonen for både landbruk og skogbruk i Vestfold fra vondt til verre.

Les også

Treflis som varmer Vestfold

Les også

Anton har felt 100.000 trær: – Man skal være redd. De som ikke var redde, falt ned og døde

Les også

Slik vil Trude redde naturskogen, og hun får litt støtte fra dem som lever av å kappe den ned

Les også

De skviser olje ut av tømmerstokkene