Tømmer flere hundre liter vann i skogen
26. juli 2018
Verden og Norge trenger tømmer og skogprodukter
30. juli 2018

– Tre blir så dyrt, sa folk

https://byggmesteren.as/2018/07/27/tre-blir-sa-dyrt-sa-folk/

 

Leder av Notodden skogeierlag, Hølje Kr. Jore, var vikarierende skogbrukssjef i Hjartdal da han fikk nyss om at fagsjefen vurderte som de fleste andre – bygg i stål og betong.

Trigget til å tenke nytt

– Du må i det minste vurdere massivtre, sa Hølje.

– Nå har du muligheten til å gjøre noe som nabokommunen din ikke har klart ennå, fortsatte han.

– Det trigget meg selvsagt, humrer Morten.

Den nye skolen skal stå klar i desember. (Illustrasjon: Helen og Hard)

Må si nei til omvisning

– Brannvesenet er positive til bruk av massivtre. Gjennomtrengningstida ved brann er betydelig lenger enn for tradisjonelt reisverk. Det visste jeg ikke, innrømmer han, som selv var skeptisk til trebygg da han begynte å jobbe med skoleprosjektet. Nå ser han mange fordeler.

Vegger i massivtre er mer brannsikkert, miljøvennlig og skaper bedre inneklima.

– Trehus puster og gir et godt inneklima. Fra den gamle skolen sto ferdig i betong i 1964, har det alltid vært klaget på dårlig inneklima. Allerede nå, mange måneder før bygget er klart til bruk, vil entreprenører, kommuner og klimanettverk komme og se. Nå har vi ikke kapasitet til å ta imot alle som vil komme på omvisning.

Den nye skolen blir lun og pustende med ubehandlet treverk.

– Mange ringer og spør meg hvordan dette bygget er mulig. Kostnadsrammen på skolebygget er under 73 millioner kroner. Kvadratmeterprisen er beregnet til 21 000. Vår erfaring hittil er at prosjekteringskostnadene er dyrere i trebygg, mens byggekostnadene er billigere.