Sågverk i länet går mot rekordvinster – «Just nu sågar vi så mycket vi hinner»
12. februar 2018
Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren
12. februar 2018

– Typisk norsk å tenke «det går itte…»

Han pratet om skogens potensielle framtid og utfordringer, men hadde også noen spark til Nordre Land kommunes administrasjon og politisk ledelse, sette i lys av hans lange kamper for å få konsesjon på eiendommer i kommunen.

– Jeg har kjøpt litt skogeiendommer her oppe med blandet hell. Men jeg vant til slutt. Det er jeg glad for. Kanskje ikke alle her er like glade, sa han med et stort smil om munnen.

Kommentarene ble ikke uventet møtt med litt humring fra salen også. Gjennom Kistefos eier Sveaas store skogeiendommer i Nordre Land og han sier at skogkjøpene er gjort stort sett med hjertet.

– Jeg tror ikke det er noen skogeiere som bruker skogen sin så mye som meg, sa han.

Mye blåbær

Han fortalte om blåbærturene med sin far og husker at han satte pris på at faren fortalte da de var inne i deres skog.

– Det er blåbær, men dette er våre blåbær, sa han. Det gjorde inntrykk på en liten guttunge, sa Sveaas.

Han var imidlertid rask med å understreke at de har masse blåbær, og at det er nok til alle.

Ordfører Ola Tore Dokken inviterte seg litt senere med på blåbærtur med skogeieren, hvor sistnevnte kom med tilrop fra salen.

– Ja, og jeg vet hvor de er, sa Christen Sveaas fra salen.

Sveaas kom med flere slike humoristiske utspill i sin utredning om skognæringen. Han hadde spesielt en del spark til de tre siste regjeringers vinglete politikk og uforutsigbare rammebetingelser for skognæringen.

– Kan de ikke Arbeiderpartiet og Høyre bli enige om noe, slik at det kan bli tatt noen beslutninger. Det er jo fornuftige mennesker i begge partier – tror jeg da, sa han, også det til en del humring fra salen.

Betingelser

Et hovedpoeng i hans avdeling av konferansen var angående endringer i rammebetingelsene, som er vanskelig å forutsi. Han brukte Habiol som et eksempel. En selskap som ble etablert og investert i av private investorer for å lage biodiesel. Miljøvernministeren var med på åpningen av bedriften, med kort tid etterpå ble det lagt på en avgift på biodiesel og bedriften gikk konkurs.

– Investorene tåler tapet. De tåler å ta forretningsmessig risiko, men de vil ikke ta politisk risiko. De vil vegre seg for å gå inn i liknende investeringer senere, sa Sveaas.

– Det er statlig tulleri, la han til.

Dyrt å forske fram

Sveaas tegnet et bilde av dagens situasjon i skognæringen og viste til at de fleste mindre skogeier hogde skog ved eierskifter, som for eksempel gjennom arv.

– Da går det meste til å pusse opp hovedhuset på gården, sa han.

Han ser mange muligheter i det grønnes skiftet for skognæringen. Det aller meste av det som lages av olje kan også lages av tremasse. Men det er kostbart å forske og finne løsninger for hvordan en kan lage disse produktene.

– Det norske pensjonsfondet eier aksjer i våre utenlandske konkurrenter for omtrent 20 milliarder kroner, det er et tankekors, sa han, og viste til mer vilje til statlige investering i liknende prosjekter i Norge.

Han sa også litt om konkursen i Norske Skog og veien fram til å finne en nye eier.

– Det blir ikke meg, sa han.

Han innrømmer derimot at han heier på Aker og Røkke som ny eier etter konkursen.

Egen uniform

Sveaas var en av flere særs interessante foredragsholdere under konferansen. Pål Medhus er tidligere turistsjef på Gol og hadde et veldig engasjerende innlegg der han utfordret de trauste Landingens tilbakeholdenhet.

– Tenk om dere hadde brukt alt det dere har, da hadde det vært vanskeligere å være konkurrentene deres. I dag er det lett, sa han.

Han mente også Stormark konfeksjonsfabrikk burde på banen.

– Stormark må sy en egen Dokka-uniform og tre på dere, i ull. Det er nok av sau, sa han.

Dagfrid Forberg fra Zero og Bergegarda satte søkelys på det grønne skiftet og viste en stor positiv tro på en framtid med nullutslipp.

– Det fines løsninger på alle forurensningsproblemer, men vi må gjøre det tidsnok. På veien fram til null utslipp finnes det en uendelig mengde forretningsmuligheter, sa hun.

Hun viste blant annet til store internasjonale vindmølleparker til havs der Dokka Fastners leverer bolter.

– Det er gigabolter, ingeniørkunst fra Dokka, sa hun.

Ny rekord

Øystein Bull Hansen fra Byliv utfordret Nordre Land kommune i å være en aktør for å utvikle sentrum i Landsbyen. Han la også fram nye ideer for utbygging i Synnfjellet for å bevare naturen til tross for stor utbygging.

Det var flere gode forelesere under konferansen og den sjuende Landsbykonferansen satte ny rekord i antall deltakere. Det var over 160 med på årets konferanse.

Den første næringsprisen i Nordre Land ble utdelt under konferansen og den prisen gikk til butikken Kjekk & Søt. Vinneren ble stemt fram via sosiale medier blant fire nominerte bedrifter.