Grønn Skattekommisjon – klimafaglig til stryk!
9. desember 2015
NORSKOG med innspill om ulv
16. desember 2015

Vil drøfte et skille mellom jord og skog i konsesjonsloven

Sylvi Listhaug

Prisreguleringen på landbrukseiendom drøftes i disse dager på Stortinget. -Man kan verken investere eller låne penger for å utvikle en eiendom der man ikke vet at innsatsen betaler seg om eiendommen skal selges. Hvorfor selve arvesølvet hvis du ikke får tilbake det familien har bygd opp over generasjoner, spurt Listhaug i sin åpningsreplikk. Hun mente at de «rikingene» som ønsker eiendom klarer det uansett, mens unge ikke får kjøpt seg en gård i dag, siden så få vil selge.  Hun tok også et oppgjør med boplikten. – Boplikt gir ikke bolyst. Noen hyttekommuner har fjernet boplikten, og det man ser er at lokale har kjøpt og at prisene har steget lite. – Folk vil faktisk bo der uten tvang, og da kan byråkratene gjøre noe annet enn å sortere hvem som skal eie og ikke. Når det gjaldt skogen var Listhaug krystallklar på at konsesjonsloven er et problem for utvikling. Hun mente det ikke er mulig å få opp salget uten å fjerne priskontrollen osv. – Konsesjonsloven er en så sterk inngripen i den private eiendomsretten at det ikke lar seg gjøre å både være liberal og forsvare konsesjonsloven, sa hun, med klar adresse til venstres Terje Breivik. Hun la ikke skjul på at Venstre spiller en sentral rolle for å få til en endring.

Terje Breivik

Terje Breivik medga at Listhaugs innledning umiddelbart hørtes veldig fornuftig ut, men er bekymret for konsekvensene når man ser landbruket under ett.  – Det er ikke terror, men mattilgangen, som er verdens største utfordring. Vi må produsere mat på arealene, sa Breivik. Han la med dette et grunnlag i ordvekslingen for å blande sammen en lang rekke lover og regler som vil fungere helt uavhengig av konsesjonsloven, en villfarelse som tydeligvis hadde grobunn både i det politiske kollegiet og blant enkelte tilhørere. Videre mente Breivik at situasjonen i jordbruket er at prisen på eiendommen fremkommer som følge av statlige tilskudd, noe som gjør at fellesskapets penger driver prisene opp og skjerper avkastningskravene ytterligere.   – Du blir ingen god bonde uten at du brenner for yrket, noe som tilsier at bolysten må økes, sa Breivik og ga med dette et støtteerklæring til FrP i forhold til boplikten.  Det kanskje mest interessante var at Breivik gikk langt i forhold til å ville skille mellom jord og skog i konsesjonslovssammenheng. – Mye skog råtner på rot, og mye av årsaken er lovverket, sa Breivik.

Gunnar Gundersen

-Med 40 års erfaring med konsesjonsloven i skogen har vi ikke nådd noen av målsettingene med loven, åpnet Gundersen. Han mente dette er særlig iøynefallende når det gjelder skogen, selv om det til en viss grad skjer med jord. Han både spurte og svarte; Trenger vi loven? Nei! – Dette er selvstendige næringsdrivende og da må man kunne disponere egne verdier, sa han og fortsatte med at konsesjonsloven er et utidig inngrep i eiendomsretten. Gundersen mente det er ren skrekkpropaganda når konsesjonsloven omfavnes av frykt for utenlandske kjøpere.   – Det kommer ikke utlendinger for å kjøpe skog – dette skjer stort sett innad i familie, sa han.  Gundersen mente den viktige diskusjonen er hva som må til for aktiv forvaltning, og det tegnes i den sammenheng et feilaktig bilde av bonden – han eller hun er ikke trauste, men del av rask utvikling, sa han. Gundersen snakket lenge og varmt om skogen og viste til den enorme utviklingen som har vært i skogbruket de siste ti-årene. Han mente man nå må legge forskjellene mellom jord og skog til grunn i diskusjonene om konsesjonsloven.  Når det gjaldt den pågående diskusjonen om prisregulering mente han at  en regulering av markedet skaper et inntrykk av at verdier tas fra folk, noe som utløser kreative løsninger der verdier av innbo og svarte penger blir oppgjørsmiddel.

Knut Storberget

Knut Storberget fra Ap klinket like godt til fra start og mente man må tørre å se om vi skal ha endringer – herunder om vi skal skille mellom jord og skog. Han sa klart at et skille mellom jord og skog kan være aktuelt, men mente det ikke er tilstrekkelig utredet av regjeringen i forkant av behandlingen.  – Vi har fått 5.5 sider utredning. Kreves mer for endringer, sa han.