Blir det grønt skift av grønn skattesmell ?
7. oktober 2015
NORSKOGs innspill til Finanskomiteen
19. oktober 2015

Hva berører skogbruket i statsbudsjettet 2016?

Gevinstbeskatning ved salg av landbrukseiendom.

Ved salg av «Alminnelig gårdsbruk og skogbruk» fra enkeltpersonforetak skal det beregnes kapitalskatt (foreslått til 25%, mot dagens 27%) på gevinsten. Dette vil gjelde salg både i familien og ut av familien. Det blir videreføring av mulighet til å oppskrive verdiene fram til 311204 slik som i dag.

Det vil fortsatt være mulig å overføre eiendommen uten gevinstbeskatning ved generasjonsskifte, men da uten oppskrivningsrett av skattemessige verdier på eiendeler. Våningshus på gård vil være omfattet av gevinstskattefritaket på bolig, og må derfor skilles ut.

Endring av virksomhetsbegeret (Husbehovsskog)

Skogbruket skal vurderes etter vanlige regler (slik som annen næring) for hva som kan regnes som virksomhet. Til nå har dette vært satt ved en grense på 5 m3 i tilvekst.

Heretter vurderes skogbruk etter om aktiviteten:

1.tar sikte på å ha en viss aktivitet

2.har et visst omfang

3.er egnet til å gi overskudd

4.drives for skatteyters regning og risiko.

Hvis skogbrukes drives i kombinasjon med jordbruk, skal aktiviteten vurderes under ett. Det antydes at grensen vil ligge et sted mellom 100 og 200 m3 tilvekst. De som etter disse kriteriene vurderes til å ligge under virksomhetsgrensen vil derfor fra 2016:

  • Få kapitalskatt på skoginntekt
  • Ikke benytte gjennomsnittsligning
  • Ikke levere næringsoppgave
  • Få samme verdsetting av formue som skog for øvrig
  • Ilegges kapitalskatt ved realisasjon
  • Ikke føre taps-/gevinstkonto ved realisasjon

 

Ved overgang fra gjennomsnittsligning (med personskatt) til flat kapitalskatt vil overheng/underheng fra de 4 siste år komme til beskatning første år. Vi regner imidlertid med å få til en frivillig overgangsordning for de som eventuelt måtte komme dårlig ut.

Fjerning av fritak for personskatt ved salg av tomter fra

landbrukseiendom med gevinst under 150.000,-.

Forslaget vil likestille tomteselgere i næring innenfor og utenfor landbruket, selgere med gevinster over og under 150 000 kroner og enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Utvidet bruk ved ufrivillig realisasjon

Skatteloven § 14-70 åpner for at gevinst ved ufrivillig realisasjon som følge av brann, ulykke eller ekspropriasjon kan bli fritatt for skatt dersom vederlaget innen tre år brukes til å erverve nytt objekt av samme art.
Regjeringen foreslår at den skattefrie reinvesteringsadgangen for landbrukseiendom utvides slik at vederlaget ved realisasjon av landbrukseiendom ved brann eller annen ulykke også kan nyttes skattefritt til erverv av, eller påkostning på, areal, bygg eller anlegg som brukes i skattyterens næringsvirksomhet eller annen inntektsgivende aktivitet.  Dersom slik gevinst ikke reinvesteres i skattyterens næringsvirksomhet eller annen inntektsgivende aktivitet innen tre år, vil gevinsten som utgangspunkt beskattes som alminnelig inntekt. I tilfeller der objektet inngår i alminnelig gårdsbruk eller skogbruk, skal gevinsten etter forslaget ovenfor ikke inngå i personinntekten. Faller objektet utenfor alminnelig gårdsbruk/skogbruk, skal gevinsten både skattlegges som alminnelig inntekt og personinntekt.

Skogvern

Regjeringens satsing på skogvern videreføres på omtrent samme nivå som i saldert budsjett 2015, og utgjør i budsjettet for 2016 drøyt 324 millioner kroner

Skogsbilvei

Satsingen på skogsbilvei videreføres på samme nivå som i fjorårets budsjett.

Det bevilges 33 millioner til å øke karbonopptak i skog:

  • Klimaplanting, tettere planting
  • Planteforedling
  • Gjødsling

 

GENERELT

Formuesskatten

  • Satsen reduseres fra 0,85 til 0,8
  • Bunnfradrag økes fra 1,2 mill til 1,4 mill
  • Det foreslås skjerpet verdsettelse for sekundærboliger og næringseiendom fra 70 til 80 prosent av markedsverdien.

Inntektsskatt

Skatt på alminnelig inntekt, selskapsskatt og kapitalskatt reduseres fra 27 % til 25%

Det foreslås en helt ny modell for toppskatt, denne blir i fire trinn. Inntekter inntil kr. 158.800,- har bare 25% + trygdeavgiften.

Ved høyere personinntekt kommer i tillegg:

158.800 0,8 %

224.900 1,6%

565.400 10,6 %

909.500 13,6%