Det haster med tiltak på Norsenga!
19. mars 2018
NORSKOG mener det er positivt at UMOE melder seg på i kampen om å kjøpe Norske Skog
19. mars 2018

Ulltveit-Moe byr på Norske Skog

https://www.dn.no/nyheter/2018/03/19/2038/Industri/ulltveit-moe-byr-pa-norske-skog

– Jeg leder et konsortium som har lagt inn bud på Norske Skog i tre runder. Nå er vi inne i aller siste fase, og venter en avgjørelse i løpet av en dag eller to etter at de siste budene nå er lagt på bordet, sier Jens Ulltveit-Moe.

Den erfarne investoren befinner seg i de sveitsiske alper i strålende solskinn, klar for å få ski på bena, men forteller gjerne om planene som er lagt. Ved å gå ut offentlig nå, ønsker Ulltveit-Moe å vise at det ikke er kortsiktig gevinst, men en industriell og langsiktig plan som ligger bak budet.

– Budet ligger i størrelsesorden fire-fem milliarder kroner. Mitt bidrag vil være på mellom 100 og 200 millioner kroner, som vil gi meg god eierandel. Planen er at jeg går inn som styreformann i Norske Skog, sier investoren. Han opplyser at det aller meste av pengene kommer fra to store forvaltere i New York og London, henholdsvis Cyrus Capital og Halcyon Capital, som kjenner Norske Skog godt som obligasjonseiere.

Etter at det tradisjonsrike industrikonsernet Norske Skogindustrier gikk konkurs rett før julhar bostyret, med investeringsbankene Citibank og Evercore som tilretteleggere, jobbet på spreng med å selge selskapets papirfabrikker. Bostyrer Tom Hugo Ottesen har tidligere opplyst til DN at mellom fem og ti seriøse aktører har lagt inn bud i to runder.

Rykter om Aker

Ulltveit-Moe vet ingenting om konkurrentene som kjemper om å få tilslaget.

– Jeg regner jo med at det er en del norske som er aktuelle for å overta. Vi vet at Aker har varslet bud med Oceanwood, men det ryktes at det kanskje ikke kommer i mål. Det er trolig også andre norske, for eksempel kan Sveaas være en, sier Ulltveit-Moe.

– Vi kommenterer ikke den slags rykter, sier Atle Kigen, informasjonsdirektør i Aker.

– Vi har et rent kontantbud, og siden vi nå er inne i tredje runde, kan det tyde på at ikke alle budene har vært like klare. Kan hende har det vært forbehold knyttet til dem, jeg vet ikke. Prosessen kjører svært profesjonelt, sier Ulltveit-Moe.

Bioenergi fremtiden

Ulltveit-Moe er tydelig på hva han synes er mest interessant ved Norske Skog, og det er ikke dagens virksomhet ved de syv papirfabrikkene.

– Papirvirksomheten vil være nøkkelen i lang tid fremover, men dessverre er utsiktene for avispapir nokså dårlige. De er noe bedre for magasin, som Saugbrugs i Halden produserer. Men vi ønsker å utvikle Norske Skog mer og mer i retning av et bioenergi-selskap, det er der fremtiden ligger, sier Ulltveit-Moe.

Han understreker at han ikke har hatt noe annet innsyn i Norske Skog enn det som er offentlig kjent informasjon om selskapet, før bud ble lagt inn.

– Jeg er opptatt av å utvikle Norske Skog som et norsk industriselskap, og mener utsiktene for de norske fabrikkene er svært gode. Også den franske fabrikken går svært godt, sier Ulltveit-Moe.

Han mener Norske Skog spiller en viktig rolle i norsk industri, en rolle som kan styrkes ved å satse mer på bioenergi og legge grunnlaget for større bruk av norsk tømmer, tror investoren. Ved fabrikken i Skogn er konsernet i gang med et prosjekt, men Ulltveit-Moe vet ikke hvor langt det er kommet eller hvor omfattende det er.

Svidd av tre milliarder

Ulltveit-Moe er en av få norske investorer som virkelig har satset stort på klimavennlige investeringer. Han er heller ingen nybegynner på skog. I 2009 kjøpte han opp 170.000 mål skog og et stort sagbruk øst i Canada, og forvalter i tillegg ti millioner mål på vegne av den kanadiske staten, et område på størrelse med Østlandet. Det har gått veldig bra. Verre er det med investorens satsing på sukkerrør og bioetanol i Brasil, som så langt har kostet ham over tre milliarder kroner, og til nå gått med tap.

Jens Ulltveit-Moe har brukt over tre milliarder kroner på sukkerplantasjene i Brasil, som produserer bioetanol som drivstoff uten å tjene en krone, men har ikke mistet troen på biodrivstoff. Foto: ROAR NERDAL

Jens Ulltveit-Moe har brukt over tre milliarder kroner på sukkerplantasjene i Brasil, som produserer bioetanol som drivstoff uten å tjene en krone, men har ikke mistet troen på biodrivstoff. Foto: ROAR NERDAL

– Du har ikke svidd av nok på bioenergi?

– Det har tatt tid, men virksomheten i Brasil går nå rundt etter at brasilianske myndigheter endelig ga bioetanol en premium fremfor bensin. Jeg gir meg ikke. Jeg er veldig keen på skog og bio og klimavennlige løsninger, men ikke så keen at jeg vil kaste bort penger.

Investoren sier han har vært interessert i Norske Skog i flere år, men at den høye gjelden som tynget selskapet, holdt ham unna.

– Når gjelden er redusert fra ni til to-tre milliarder, og rentebetalingen reduseres fra en milliard til 200 millioner kroner, er det liv laga og den som overtar kan starte med blanke ark.

Heia fra tillitsvalgte

Ulltveit-Moe har også vært i kontakt med de tillitsvalgte i Norske Skog, og får kred for det.

– Vårt utgangspunkt er at alle som kommer med en langsiktig industriell tilnærming, blir tatt imot svært, svært positivt, sier Svein Erik Veie i Fellesforbundet ved Norske Skog Skogn.

Han vet ingenting om andre budgivere.

– For oss er det positivt at det kommer inn en aktør som sier han er industriell og vil satse på selskapet. Han er den eneste som har kontaktet meg, og det er positivt. Er tilhenger av folk som er åpne og ønsker dialog.

– Synes du Ulltveit-Moe har troverdighet?

– Jeg har ikke grunn til å tro noe annet. Fremtiden vil vise, men jeg har fortsatt tro på avispapir og magasin. Vi har vært flinke til å gjøre oss kostnadseffektive. Midt oppe i alt, kjører vi fullt i 2017 og 2018 og leverer gode marginer i alle syv fabrikkene. (Vilkår)

Norske Skog

  • Produserer avis- og magasinpapirer
  • Gikk konkurs 19. desember
  • 2500 ansatte, hvorav 940 i Norge
  • Syv fabrikker, hvorav to i Norge: Skogn i Trøndelag og Saugbrugs i Halden
  • Administrerende direktør Lars Sperre (41)
  • Styres av konkursbo ledet av advokat Tom Hugo Ottesen, som skal selge fabrikkene

Jens Ulltveit-Moe

Alder: 75

Stilling: Grunnlegger og eier av Umoe-gruppen

Bakgrunn: Investor og industrieier Jens Ulltveit-Moe leder Umoe-gruppen. Den driver blant annet med bioetanolproduksjon, shipping, solenergi (Rec Silicon), restaurantkjeder (Peppes Pizza, Burger King, Starbucks, TGI Friday’s og Blender), i tillegg til flere mindre virksomheter i ulike bransjer. Han er utdannet siviløkonom ved Norges Handelshøyskole (NHH) og har en mastergrad i internasjonal politikk fra Columbia University.

Aktuell: Vil overta Norske Skog sammen med tunge internasjonale finansielle investorer

Kampen om Norske Skog

  • Papirkonsernet Norske Skog har i lang tid slitt med et sviktende marked for avispapir og en kvelende høy gjeld på rundt ni milliarder kroner.
  • I flere år jobbet ledelsen for å redde selskapet fra konkurs, senest under ledelse av Christen Sveaas, som i august i fjor kjøpte seg opp til største aksjonær og ble styreleder.
  • I løpet av høsten kjøpte fondet Oceanwood opp store deler av den sikrede gjelden, og i november gikk fondet sammen med Kjell Inge Røkkes Aker, og gikk imot redningsplanen fra Sveaas. Duoen varslet at de sammen vil legge inn bud på Norske Skogs fabrikker med sikte på å eie 50 prosent hver.
  • Like før jul meldte selskapet oppbud og ble slått konkurs.
  • Bostyret ledes av advokat Tom Hugo Ottesen, som i januar varslet at mellom fem og ti grupperinger hadde lagt inn foreløpige bud.

Kriserammede papirkonsernet Norske Skog

Industri

 BLI VARSLET

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.