Gundersen vil ha fakta om ulven på bordet!
17. November 2015
Vil drøfte et skille mellom jord og skog i konsesjonsloven
15. December 2015

Grønn Skattekommisjon – klimafaglig til stryk!

Vil fjerne tilskudd og skogfond til vei og taubane

Utvalget slår fast at skogen spiller en viktig rolle for opptak og lagring av CO2, men sier samtidig at bruken av skogressursene kan være i konflikt med hensynet til bevaring av biologisk mangfold og økosystemer. Med dette som bakgrunn mener kommisjonen at tilskudd til drift i bratt terreng og veibygging bør fjernes, siden tilskuddene kan skade disse kvalitetene. I 2015 ble det bevilget 120 millioner i tilskudd til bygging av skogsbilveier og hogst i bratt terreng, en støtte som har til hensikt å øke aktiviteten i skogbruket. Den positive effekten av veibygging for friluftslivet nevnes som en positiv effekt, mens det i negativ retning bemerkes at det bidrar til «fragmentering av naturområder som er uheldig av hensyn til biologisk mangfold og økosystemer». Kommisjonen mener støtten til taubaner bidrar til hogst i uberørte områder med lav lønnsomhet og potensielt betydelig tap av biologisk mangfold, samtidig som hogsten ikke gir positive virkninger i form av økt tilgjengelighet for friluftsliv. – I løpet av de 20 siste årene har nybyggingen av skogsveier blir redusert til en sjettedel. Dette er en av hovedårsakene til lav effektivitet i råvareleddet. Når staten bidrar til disse tiltakene er det naturligvis fordi verdiskapingen fra tømmeret det utløser forsvarer virkemiddelet. Når et knippe samfunnsøkonomer evaluerer praktisk markedsøkonomi oppstår det åpenbart noen faglige forunderligheter, ikke helt ulikt det vi av alle har sett fra SSB i klimadebatten. Jeg begynner å ane at samfunnsøkonomer i større grad enn andre tillater seg kunstneriske friheter og lettvinte løsninger. Kombinert med gjetninger innenfor fagretninger de åpenbart ikke behersker og mangel på kildekritisk forståelse, fører det til konklusjoner som er mer ødeleggende enn utviklende, slår Nøkleholm fast.

 

Aktivitet skader biologisk mangfold

Kommisjonen legger til grunn at aktiviteter som reduserer det biologiske mangfoldet i liten eller ingen grad prises i form av avgifter, samtidig som tap av biologisk mangfold og økosystemer er en betydelig miljøutfordring. Dette tilsier at man ikke bør gi støtte dersom dette øker aktiviteten og bidrar til å redusere det biologiske mangfoldet. – Skogbruket er ikke påvist å ha utryddet en eneste art siste 100 år, og de beskyldningene som utvalget i hvert fall indirekte retter mot næringen er både ubegrunnede og svært alvorlige, sier Gaute Nøkleholm i NORSKOG.

 

Avgift på inngrep i INON områder

Med begrunnelse i «tap av naturmangfold» ønsker utvalget en avgift på inngrep som gjøres i de såkalte INON områdene. – Dette viser til fulle hva kommisjonen har gjort, siden dette er revansje på en miljøfaglig velbegrunnet endring av bruken av INON-begrepet. Kommisjonen kringkaster uten videre miljøbevegelsens ønsker og har overhode ikke satt seg inn i problematikken.

 

Mikrofonstativ

-Det faglige nivået som kommisjonen helt uten blygsel legger for dagen er så skremmende at det knapt er opprørende. Det bærer preg av ukritisk bruk av kilder med vikarierende motiver. Når man tar på seg et verv for storsamfunnet så bør man være i stand til å forholde seg ansvarlig og kritisk til informasjonsflyten det medfører, sier Gaute Nøkleholm som selv var utvalgsmedlem i Skog-22. Han mener Skattekommisjonen verken har klart å sette skognæringens bidrag for klimavennlig verdiskaping inn i klima- og nasjonalregnskap, eller forstått klimautfordringenes innvirkning på biomangfoldet. Nøkleholm understreker at kommisjonens forslag skal opp til politisk behandling, men er hoderystende til det som kommer ut av den prestisjefylte «Grønne Skattekommisjonen». Når det gjelder skog er dette arbeidet i beste fall bortkastet, og jeg håper virkelig det har kommet noe fornuftig ut av dette ressurskrevende arbeidet på andre fagområder, avslutter han.