Regjeringen vil gjeninnføre priskontroll på rene skogeiendommer og gjøre det vanskeligere å få skog organisert i AS. – Dette er kontraproduktivt, sier NORSKOGs administrerende direktør Arne Rørå.
Priskontrollen på rene skogeiendommer ble opphevet i 2017, noe som ble støttet av et samlet skogbruk. Nå vil Ap-regjeringen mot skogbrukets eget ønske gjeninnføre priskontrollen på ubebygde rene skogeiendommer og på rene skogeiendommer med mer enn 500 dekar skog. NORSKOG mener gjeninnføring av priskontrollen på skogeiendommer er kontraproduktivt for næringen og verdikjeden.
Viljen til salg må stimuleres
Skogbruket i Norge består av 126.000 eiendommer hvorav 12000 er rene skogeiendommer. Gjennomsnittseiendommen er på ca. 500 dekar og gir grunnlag for en årsinntekt på om lag kr 40.000 i året. Eiendomsstrukturen er overhodet ikke tilpasset kunnskapsmessige utfordringer og moderne teknologi.
– Skogbruk er kompetansekrevende og vi trenger flere som henter det vesentlige av sin inntekt fra skogen og som dermed kan forsvare å investere i egen kompetanse. Vi trenger aktive eiere som driver et aktivt skogbruk. Det er flere skogeiere som ønsker å kjøpe mer skog enn det er selgere. For å få til en ønsket strukturutvikling må derfor viljen til salg stimuleres, understreker Rørå.
Hemmer økt investering
Hovedformålet med endringen i 2017 var nettopp å rasjonalisere eiendoms- og bruksstrukturen i landbruket ved å stimulere til økt omsetning av skogeiendommer. Man visste at markedet var interessert i å betale mer enn det priskontrollen la til rette for. Priskontrollen fungerte på den tiden prisdempende, noe som resulterte i at mange avventet eventuelle salg til man kunne oppnå en mer markedsorientert pris. Dette er en mekanisme som stimulerer til forgubbing og skogbruket har flere eiere over 70 år enn under 40. Økende alder på eierne stimulerer ikke til økte investeringer i næringen.
– Fjerningen av priskontroll på rene skogeiendommer har ikke synlige negative effekter og Regjeringen mangler nødvendige begrunnelser for forslaget om å gjeninnføre priskontrollen. Forslaget løser ikke de utfordringer regjeringen mener skal løses, og fremstår for oss snarere tvert imot kontraproduktivt for et aktivt skogbruk.
– De som har kjøpt skogeiendommer som var fritatt priskontroll og har betalt en markedspris for den risikerer nå å tape betydelige beløp. Enda verre er det at de som vurderer å selge sin eiendom litt frem i tid må vurdere å la være å gjennomføre investeringer i eiendommen fordi det er risiko for at pengene tapes ved et salg, avslutter Rørå.