NORSKOG leverte denne uken høringssvar til forslag om forskrift om meldeplikt på hogst i fire kommuner.
Høringen om forskrift om meldeplikt gjelder Bjerkreim, Eigersund, Lund og Sokndal kommuner.
Den økende oppmerksomheten rundt – og press for å innføre-meldeplikt som virkemiddel har i senere tid resultert i at flere kommuner har sendt forslag til kommunale forskrifter om meldeplikt på hogst ut på høring.
NORSKOG ser ikke et tilstrekkelig behov for meldeplikt på hogst i de aller fleste tilfeller, sier jurist og næringspolitiske rådgiver Kristine Jacobsen.
– Ofte skjer ikke dette som respons på dokumenterte problemer med ulovlig hogst og brudd på skogbruksloven. Ofte ser vi at det snarere er et politisk tiltak drevet frem av en ivrig miljøbevegelse, politisk ledelse eller forvaltning hvor det finnes ønsker om hvordan skogbruk burde være, og hvordan det burde reguleres
Eksisterende virkemiddel ikke utprøvd
I høringssvaret som NORSKOG nå har sendt inn fremgår det at man i dette tilfellet viser til et behov for meldeplikt grunnet problemer med overholdelse av foryngelsesplikten.
– Det er positivt at kommunen ønsker å ta tak i foryngelsesproblematikken, og da særlig om det skyldes skogeiers manglende vilje til å etterkomme lovens krav, sier Jacobsen.
NORSKOG understreker imidlertid i høringssvaret at det ikke fremgår av høringsbrevet hva som er prøvd ut av allerede eksisterende virkemidler.
– Vi mener at kommunen har en rekke uprøvde eller utilstrekkelig utprøvde virkemidler, både myke virkemidler og eksisterende lovvirkemidler, som bør prøves ut før man går til det skritt å øke reguleringen, oppfordrer Jacobsen.
Ser ikke behovet
I høringen som nå er besvart, er mange av argumentene for hvorfor meldeplikt er nødvendig, knyttet til kommunens muligheter for rådgivning og informasjon til skogeier før hogst.
– Ønsket om bedre rådgiving og informasjon fra kommunen til skogeier gir i seg selv ikke tilstrekkelig grunn til å innføre meldeplikt på hogst gjennom forskrift. Bedre rådgivning fra kommunene kan heldigvis oppnås på andre måter enn gjennom meldeplikt. Kommunen har mange muligheter til dialog med skogeier gjennom informasjonsskriv, skogkvelder og møter med både skogeier og næringsaktører, samt sjekke utførte hogster opp mot skogfondskontoene. Kommunene har utstrakte kontrollhjemler i skogbruksloven og vi i næringen imøteser gjerne mer kontroll fra kommunen, avslutter Jacobsen.