Brasil: Norges største skogpartner kan bli privatisert eller nedlagt

Stora Enso i hållbart textilprojekt
9. januar 2019
Kraftig ökning av skogsskador i Mellaneuropa
10. januar 2019

Brasil: Norges største skogpartner kan bli privatisert eller nedlagt

Forvalteren av Norges store skogsatsing i Brasil står på listen over selskaper som landets nye president vurderer å privatisere eller avvikle.

Utviklingsbanken BNDES forvalter det gigantiske Amazonas-fondet som har fått om lag åtte milliarder kroner i norsk bistand de siste årene.

Brasils nye regjering vil privatisere eller stenge nesten 100 statlige selskaper, framgikk det av nyhetsmeldinger fra brasilianske medier tirsdag.

Privatiseringen inkluderer datterselskaper til landets største bank Banco de Brasil, den statlige utviklingsbanken BNDES og oljeselskapet Petrobras. Det var infrastrukturminister Tarcisio Gomes de Freitas som opplyste dette til pressen.

Hensikten med privatiseringene vil være å forbedre landets budsjettmessige spillerom, og at penger til overs vil gi muligheter for å «investere i andre prioriteringer», ifølge ministeren.

Mål: å redde regnskogen

Det ble ikke gitt utdypende detaljer eller forklaringer til pressen på hvorfor utviklingsbanken BNDES er på listen.

Denne utviklingsbanken er verdens nest største, med en kapitalbase på nærmere 300 milliarder dollar. Bankens hovedformål er å støtte opp om etableringer av industri, utvikle kapitalmarkeder og bygge ut infrastruktur internt i Brasil.

Forvaltningen av Amazonas-fondet utgjør bare en liten del av utviklingsbankens oppgaver. For Norge er det imidlertid et svært stort bistandsprogram og et flaggskip for no