Frykt for at Blæstad-underskudd skal ramme videre satsing på Evenstad

Stadig flere jegere
11. april 2019
Tilskudd for 2019 – nasjonale rentemidler av skogfond
12. april 2019

Frykt for at Blæstad-underskudd skal ramme videre satsing på Evenstad

Ordfører Terje A. Hoffstad (Ap) i Stor-Elvdal kommune, samt skogsjef Per Skaare og næringspolitisk sjef Gunnar A. Gundersen i Glommen skog, er bekymret for Evenstad-framtiden etter de siste dagenes uro ved høgskoleavdelingen.

DEL Onsdag i forrige uke sluttet Kristin E. Gangås brått som instituttleder ved Høgskolen i Innlandets avdeling på Evenstad på grunn av en konflikt med den nye dekanen Maria Hörnell-Willebrand om vegen videre for studiestedet i Stor-Elvdal.

Gangås mener Evenstad blir for hardt rammet av underskuddene på Blæstad.

– Det er klart vi blir bekymret når vi registrerer uro ved en så viktig institusjon for Stor-Elvdal kommune, sier ordfører Hoffstad. Han opplyser at han og rådmannen nå vil ha et møte med dekan Hörnell-Willebrand for å diskutere vegen videre.

Les også

Bråk på Evenstad: Instituttleder sluttet brått

Avgjørende med godt forhold

– Dialog er viktig. Stor-Elvdal kommune har en rekke prosjekter vi fortsatt ønsker å samarbeide med Evenstad om, og da er det avgjørende med et godt forhold mellom kommunen og høgskoleavdelingen, sier Hoffstad, som sier den største bekymringen er knyttet til hvorvidt den dårlige økonomien på Blæstad vil gå utover satsingen på Evenstad.

– Jeg håper at høgskolestyret ser at det er en risiko ikke å videreføre satsingen på Evenstad, som jo har et stort potensial, sier Hoffstad. Han er også klar over at den eventuelle etableringen av Norges Natur- og Økologigymnas AS på Koppang, som tidligere instituttleder Gangås står bak, er helt avhengig av et godt samarbeid med Evenstad.

– Også dette må stå på dagsordenen på møtet mellom kommunen og Evenstad. Etableringen av et grønt gymnas bør være vinn-vinn for alle parter, mener Hoffstad.

Les også

Rektor om Evenstad-bråket: – Leit at Gangås valgte å slutte

Viktige skogbruksutdanninger

I Norge er det bare Høgskolen i Innlandets avdeling på Evenstad og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås som har bachelor- og masterutdanninger innen skogbruk. Dette er utdanninger som er svært viktige for Glommen skog, og også der er det bekymring for det som nå skjer på Evenstad.

– Vi har hatt en god relasjon til Evenstad i mange år, og skogbruksutdanningene har hatt en positiv utvikling. Vi følger godt med på det som skjer på Evenstad, og det er klart vi blir bekymret når vi registrerer uroen på avdelingen, sier skogsjef Per Skaare og næringspolitisk sjef Gunnar A. Gundersen i Glommen skog.

– Vi fokuserer ikke på personalsaken, men vi er opptatt av hvilken strategi Høgskolen i Innlandet nå har for Evenstad, en avdeling som har hatt en fantastisk positiv utvikling de siste årene, sier Skaare.

At Evenstad skal lide for underskuddene på Blæstad er også noe Glommen skogsjefene frykter:

– Det vil svekke Evenstad hvis instituttet må subsidiere fagmiljøene andre steder, sier Gundersen.

Evenstad tilhører fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi, som består av institutt for skog- og utmarksfag (Evenstad), institutt for jordbruksfag (Blæstad) og institutt for bioteknologi (Hamar). Fakultetet hadde i fjor et underskudd på 5,1 millioner kroner.

Les også

Måtte snu i døra på Evenstad – jobben ble borte

– Fakultetets økonomi må ses under ett

Rektor Kathrine Skretting ved Høgskolen i Innlandet har sagt til Østlendingen at Evenstad er viktig for HINN, og at det ikke er i noens interesse at forsknings- og utdanningsmiljøet der svekkes. Samtidig har hun gjort det klart at økonomien ved fakultetet må ses under ett.

Det har vært svært vanskelig for Østlendingen å få reaksjoner fra de ansatte på Evenstad om den oppståtte situasjonen. Det er så langt ingen som har vært villig til å si noe offentlig. Unntaket er professor Torstein Storaas, som har gitt uttrykk for at det som har skjedd, er forferdelig trist, men at det nå er viktig å gjøre det beste ut av situasjonen.

Les også

Blæstad vs. Evenstad: Høgskolestyret er i villrede og toer sine hender

Få nyhetene servert i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev