Nå kan du sjekke hvor ulven befinner seg før du slipper hunden

Mads Asprem frykter bankene i skogsmareritt
5. september 2018
Randi (89) hamstrer ved: Så mye dyrere blir strømmen
7. september 2018

Nå kan du sjekke hvor ulven befinner seg før du slipper hunden

Innen småviltjakta starter kommende mandag kan jegere og andre sjekke omtrentlig hvor ulven befinner seg før de slipper løs hunden.

Innen småviltjakta starter kommende mandag kan jegere og andre sjekke omtrentlig hvor ulven befinner seg før de slipper løs hunden.

Tilbake i januar etterlyste den lokale jegeren Stein Langdalen fra Elverum et tiltak han mente ville virke dempende på ulvekonflikten: At jegere og hundeeiere får tilgang til ulvens posisjon et par ganger i døgnet.

Formålet er kort og greit at da vil hundeeiere kunne føle seg litt tryggere på om de kan slippe hunden sin i skogen eller ikke.

Få nyhetene servert i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Siden da har Miljødirektoratet åpnet for at et slikt system skal settes til livs. Når småviltjakta starter om under en uke, vil jegere kunne sjekke hvor ulven befinner seg omtrentlig.

– Vi har sett at det kan være interesse for å få informasjon om hvor ulven beveger seg for de som slipper hunde i skogen for å trene eller jakte. Nå jobber vi med å få på plass en slik løsning, sier Susanne Hanssen, seniorrådgiver i Miljødirektoratet, til Østlendingen.

Tilgjengelig før

I vår ble en del ulv forvaltningsmerket med GPS-sendere. Dette gjelder ulver som har oppholdt seg innenfor et ulverevir, eller unge ulver man kan forvente beveger seg utenfor reviret.

Det mener Langdalen er svært positivt, men han reagerer på at systemet ikke ble tilgjengelig allerede 21. august da båndtvang på hund ble opphevet.

– Vi som foreløpig ikke har gitt opp jakt og hundtrening i ulvesonen, bør få vite hvor de merkede ulvene er. Får vi greie på hvor ulven er, slipper vi ikke hunden der. Da ryker den rett i ulvekjeften, sier han.

Tekniske utfordringer

Han viser til Sverige, der et liknende system finnes, og der dataen blir tilgjengelig når båndtvang oppheves. Hvorfor det blir akkurat 10. september i Norge, finnes det en naturlig forklaring på.

– Vi har hatt litt tekniske utfordringer, men den er så og si klar. Vi har prøvd å få det på plass tidligere også, men har ikke fått løsningen opp å gå. Da vi planla dette, anslo vi ferdigstilling cirka 10. september fordi det er da jakta starter og interessen er størst, men det er ikke en dato vi tvilholder på, sier Hanssen.

Karttjenesten vil med andre ord stå klar om ikke mange dagene. Da vil man kunne sjekke hvor hvor merkede ulv omtrentlig befinner seg. Men Hanssen advarer.

– Sjøl om vi viser forvaltningsmerkede ulver, er det på ingen måte trygt for å slippe hunden i områdene med ulverevir. Det er kun fem merkede ulver, og i ulveområdene er det en relativ stor fare for at løse hunder kan bli skadd eller drept av ulver som ikke er merket, sier hun.

Frykter ikke misbruk

Direktoratet legger opp til at posisjonen oppgis to ganger i døgnet, men det kommer helt an på om halsbåndet er i dekning. Batterikapasitet spiller også inn.

– Frykter dere misbruk av tjenesten?

– Kartet vil ikke vise nøyaktig posisjon. Vi tror egentlig ikke det er noen grunn til at systemet skal misbrukes. Ulven beveger seg fort. Når data kommer 05.00 om morgenen, og det går en time eller to, skal det godt gjøres å støte på ulven akkurat der.