Reddet Bonzo fra ulveflokk: – Skremmende at de ikke fryktet meg

Han skal til Oslo for å kjempe mot skogvern: – Vi har så gode fakta at vi håper det er nok
11. september 2018
Mangel på kunnskap: Naturvernforbundet på bytur
13. september 2018

Reddet Bonzo fra ulveflokk: – Skremmende at de ikke fryktet meg

SMERTER: – Ett avgjørende bitt over ryggen, og Bonzo ville vært død. Det var flaks at jeg rakk fram i tide. Det eneste jeg tenkte på var å redde Bonzo, sier Lars Kristian Kjellgren. Foto: Britt-Ellen Negård, Glåmdalen

SMERTER: – Ett avgjørende bitt over ryggen, og Bonzo ville vært død. Det var flaks at jeg rakk fram i tide. Det eneste jeg tenkte på var å redde Bonzo, sier Lars Kristian Kjellgren. Foto: Britt-Ellen Negård, Glåmdalen

DEL Landet rundt – Jeg har møtt på bjørn tre ganger, men aldri opplevd noe så uhyggelig og skremmende som dette møtet med ulveflokken. Det var fire voksne og minst tre valper i skogen ved Glorvigsætra øst i Gjesåsen mandag kveld, forteller Lars Kristian Kjellgren.

26-åringen fra Åsnes er en ivrig jeger og friluftsmann som mandag kveld var ute med elghunden for å trene den til elgjakta. Han slapp hunden, som hadde været av elg.

– Usain Bolt ville hatt trøbbel med å følge meg i myra

– Jeg fulgte Bonzo på GPS-en, og han ble stående 269 meter unna meg på ei myr. Så hørte jeg et forferdelig leven. Jeg tenkte «hva har du møtt på nå», ettersom den gjødde så voldsomt.

– Så hørte jeg et hyl som gikk gjennom marg og bein. Jeg la på sprang i hans retning, og jeg tror at Usain Bolt ville hatt trøbbel med å følge meg gjennom myra der.

– Da jeg kom fram, lå hunden på rygg med ulvene over seg. Jeg så fire haler bakfra og ytterligere tre dyr litt bortenfor. Jeg skreik og huiet alt jeg kunne – samtidig som jeg tok tak i børsa og skjøt et varselskudd i lufta.

– Ulvevalpene trakk seg unna og hunden kom seg på beina og bort til meg. De fire voksne ulvene ble stående mot meg på 15 meters avstand og vifte med halen.

– De vek ikke unna, men så rett på meg med øyne som lyste uhyggelig mot meg. Det var uhyggelig og skremmende at de ikke var redd for meg, forteller Lars Kristian.

– Var du redd?

– Jeg hadde masse adrenalin og handlet instinktivt for å redde hunden min.

– De fulgte etter meg

Kjellgren er blitt kritisert av andre jegere for at han ikke skjøt ulvene som angrep hunden hans. Det vurderte han aldri som en mulighet. Det eneste han greide å tenke på, var å berge hunden.

– Så får jeg heller være en udugelig jeger i øynene til disse «tastaturjegerne», sier han om dem som mener at han burde skutt.

– Jeg trodde jeg kunne alt på rams – alt jeg skal gjøre i en nødvergesituasjon. Helt til jeg så hunden min ligge på rygg med grådige ulvekjefter over seg. For meg handlet det om hundens liv, sier Lars Kristian.

Lars Kristian satte kobbelet på Bonzo og begynte å gå ned mot bilen. Samtidig kunne han skrått i synsvinkelen følge ulvene med øynene. Flokken som fulgte ham gjennom skogen ned mot parkeringsplassen.

I turområdet

Det ble en lang kveld hos veterinæren, som passet på hunden gjennom natta. Lars Kristian ikke får fullrost ham.

Den grå elghunden er revet fullstendig opp i buken og genitaliene, har trolig et bekkenbrudd og avreven lårmuskel. Det blir ingen elgjakt i høst.

Kjellgren sier at dette møtet er det sjukeste han har opplevd. Han tenker på at det kunne ha vært folk med barn ute og plukket bær eller sopp i området. At flere av dem som er tilhengere av ulven burde fått kjenne på denne virkeligheten.

– De som ønsker seg ulv i naturen vil neppe få en slik opplevelse. For ulven setter ikke mange spor på tredemølla, sier han sarkastisk.

Simen Bredvold fra SNO var ute på myra sammen med Kjellgren tirsdag kveld. Han bekrefter at det var ulv, og har tatt dna-prøver som nå er sendt inn til analyser. Da vil han få bekreftet om det er ulv fra Kynnareviret.

– Alt tyder på at det har vært en yngling i reviret i år også, sier han.

Glorvigsætra er et friluftsområde ikke langt fra tettbebyggelsen i Gjesåsen, hvor folk jakter og plukker bær nå om høsten og går på ski om vinteren. Området ligger innenfor ulvesona østover mot Finnskogen.

LANDET RUNDT

Landet rundt skal speile de beste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Hadeland legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra vårt langstrakte land.

Derfor finner du kanskje en sak fra Alta, Bergen eller Fredrikstad på hadeland.no.