Storviltjakten truet av tørken

Dårlig rypeår i Nord-Norge
7. august 2018
Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren
7. august 2018

Storviltjakten truet av tørken

Mange norske skytebaner er stengt på grunn av tørken. Det kan gjøre at jegere ikke får tatt den obligatoriske skyteprøven før jakten starter om kort tid.

DEL Jegere som jakter storvilt med rifle må ta en årlig skyteprøve for å sikre en human jakt. Denne skyteprøven gjennomføres på en skytebane, men på grunn av skogbrannfaren har mange skytebaner vært stengt.

– For jegerstanden er det viktig å forberede seg til jakten. Grunnet tørken har mange skytebaner vært stengt. Det har ført til at mange jegere har kommet senere i gang med planleggingen enn vanlig. Mange har vært bekymret, sier leder i Hedmark Jeger og fiskerforbund, Knut Arne Gjems, til Østlendingen.

Få nyhetene servert i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nå ser det heldigvis ut til at mange jegere likevel vil få gjennomført skyteprøven før rådyrjakten starter 20. august. Gjems tror det da kan oppstå et større trøkk på skytebanene.

– Men det er nok mange som er lettet over at de får gjennomført prøven før fredag, sier han.

– Uaktuelt med fritak

– Å gi den enkelte jeger fritak fra kravet om bestått skyteprøve er ikke et tiltak vi vurderer som aktuelt slik situasjonen er nå. Jegerprøven er viktig for å sikre en human jakt og for å være trygg på at jegeren kan skyte og treffe dyret riktig, sier seniorrådgiver Arild Sørensen i Miljødirektoratet til NTB.

Sørensen understreker at det er store variasjoner i skogbrannfaren, og oppfordrer jegere til å undersøke om andre skytebaner i er åpne, selv om den nærmeste banen er stengt. Lokallagene av Norges jeger- og fiskeforbund eller Det frivillige skyttervesen vil ha oversikt over hvor det er mulig å få tatt skyteprøver.

Opphevet forbud

Før helgen opphevet Hedmarken brannvesen anmodningen om å stenge skytebanene i Hamar, Løten og Stange. Brannsjef i Midt-Hedmark brann og redning, Trond Joar Kjenstadbakk, sier til Østlendingen at de ikke har hatt et slikt forbud, men at dette er noe de enkelte skytebanene har styrt sjøl.

– Men vi er blitt rådført. Faren med jakten er ikke selve jakten, men det blir mer aktivitet i skogen. Folk på respektere bålforbudet, selv om det er tradisjon for å sitte rundt bålet når man er på jakt. Fortsetter været slik, håper jeg folk tenker seg om, sier han.

Vanner skytebanene

Gjems forteller at det nå ser ut til at de fleste skytterbanene åpner etter litt nedbør de siste dagene. Enkelte steder vannes det for å være på den sikre siden.

– Det ser dermed også ut til at jakten kan gå som normalt og at vi slipper å stoppe jakten på grunn av skogbrannfaren.

20. august starter villreinjakten, og i løpet av september starter jakten på hjort og elg.