Nytt signalanlegg sparer tid for tømmertogene
26. juni 2018
Villsvinbestanden i Norge vil øke
26. juni 2018

Bergene Holm AS satte produksjonsrekord for fjerde året på rad: – Vi satser stort på å vokse videre

(Vestviken 24) Selskapet har i de siste årene hatt en klar vekst- og effektiviseringstrategi som har gitt gode resultater, da samtlige fem saglinjer har økt produksjonsvolumet sitt. Administrerende direktør Erland Løkken er fornøyd med resultatet i 2017, og forteller at de hele tiden jobber med å effektivisere produksjonen.

– Vi har et mål om å produsere mer med de samme ressursene. Det er høy etterspørsel på eksportmarkedet. Råstoffprisen for tømmer har gått veldig opp, mens trelastprisen ligger på et greit nivå. Det butter litt på noen fronter innenlands, men vi har stor etterspørsel internasjonalt som tar igjen for det. Vi er også veldig avhengig av at eurokursen holder det nåværende nivået får å kunne være like effektive fremover, sier Løkken.

Få nyhetene servert i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Lavere lønnsomhet enn fjoråret

I 2016 fikk selskapet et av de beste resultatene i selskapets 70-årige historie. Regnskapet viste et driftsresultat på 80 millioner kroner etter en omsetning på over en milliard, mer nøyaktig 1.353 milliarder kroner. I år har omsetningen økt til 1,43 milliarder kroner. Det er en ny rekord for selskapet.

Men råstoffmangel, etableringen av eiendomsselskapet og satsingen på Biozin påvirket resultatet slik at lønnsomheten ble noe lavere i 2017 enn i 2016.

(Saken fortsetter under bildet)

GODT RESULTAT: Selskapet produserte omtrent 600 000 kubikkmeter trelast og det totale tømmer-forbruket økte til nærmere 1,1 millioner kubikkmeter. Det er administrende direktør Erland Løkken (i midten) fornøyd med. Foto: Bergene Holm A

– Det hører med til helhetsbildet at tømmerprisen økte signifikant gjennom året og at trelastprisen ikke hadde tilsvarende prisutvikling. Effektiviseringstiltakene kunne ikke fullt ut kompensere for den reduserte differansen mellom tømmerkostnader og ferdigvarepris, skriver selskapet i sin pressemelding.

Driftsresultatet endte på 63,8 millioner kroner før skatt. Det er fortsatt et stykke bak rekordåret 2007, da selskapet hadde et driftsresultat på 188 millioner kroner, men samtidig har de aldri hatt en høyere omsetning.

Store planer for tomtene

Løkken forteller at selskapet alltid ser etter nye muligheter å utvikle seg på, og i 2017 ble Bergene Holm Eiendom AS operativt som et heleid datterselskap for blant annet å utvikle og selge konsernets driftsuavhengige eiendommer.

– Eiendomsselskapet ble stiftet høsten 2016, og den første daglig lederen ble ansatt i mars 2017. Selskapet var i en etableringsfase i fjor. Det jobbes med regulering av eiendommer og tilrettelegging for salg. Det er først i år og videre fremover at vi vil se effekten av den innsatsen på den positive siden. Foreløpig har det bare vært kostnader.

(Saken fortsetter under bildet)

TUSENVIS AV VOGNTOG: Selskapet jobber hardt for å bli effektive. De generer mellom 50.00 og 55.000 vogntog med trelast, tømmer og bioprodukter årlig. Foto: Bergene Holm A

De har store planer for tomtene sine rundt om i landet, og har lagt til rette for bygging av industri i to av tomtene i Larvik mellom den gamle- og nye E18.

– Vår plan er å legge til rette for bygging av industri og skape nye arbeidsplasser i Larvik. Det er planen for tomta på Amundrød sør og Rødbol, som til sammen er på over 135 dekar.

Verdens første produksjonsanlegg for bioråolje

Gjennom det heleide datterselskapet Biozin AS, inngikk konsernet en samarbeidsavtale med Preem AB om å legge til rette for produksjon av 2.-generasjons bioråolje i Norge gjennom selskapet Biozin Holding AS. Dette prosjektet har sentrale milepæler for videre satsing høsten 2018.

– Det har gått bra med Biozin så langt. Jeg kan ikke si veldig mye om dette, men alt går i samsvar med planen vår. Vi samarbeider med Preem AB og jobber sammen med konseptet og utviklingen.

(Saken fortsetter under bildet)

AVANSERT TEKNOLOGI: Kamerasorteringsanlegget i Holmestrand som ble introdusert i 2011 har ført til en økning i tømmerforbruket. Det har gått opp fra 135.000 til 250.000 kubikk etter at systemet ble installert. Teknologien går ut på at alle plankebitene i fabrikken blir fotografert og avlest av etavansert kamera og laser. Deretter blir bitene kuttet og sortert etter kvalitet. Dette foregår på et tempa med 120 biter i minuttet, altså to i sekundet. Foto: Bergene Holm AS

Til høsten skal det fattes viktige beslutninger som vil ha stor innvirkning på hele selskapet, da det er snakk om å etablere et av verdens første produksjonsanlegg for bioråolje.

– Vi har ikke fått alvorlige skjær i sjøen og jobber sammen med Preem AB og andre for å etablere det som kanskje blir verdens første bioråoljefabrikk basert på denne teknologien i Åmli i Aust-Agder. Her skal det investeres flere milliarder kroner. Vi har store planer og satser stort på å vokse videre.