Åpner verdens største massivtrefabrikk på Åmot
2. mai 2019
Europas barkborrar skapar problem för inhemska sågade trävaror
6. mai 2019

Raskt inn i fremtiden

LEDER: «Tre er noe av det mest trendy som finnes. Miljøet gir industrien mye gratis. Det er ingen grunn til at en trendy bransje skal produsere på gammeldags vis.»

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 2/2019

Trebearbeidende industri er ikke verdens mest høyteknologiske bransje. Men mulighetene er store. Ligna-messen i Hannover i slutten av mai er en god mulighet til å skaffe seg et overblikk over hvordan du kan utnytte teknologien til å gjøre en bedre jobb og sitte igjen med flere kroner etterpå.

Automasjonssjef Joakim Sundström i Renholmen sier det rett ut på side 22: – Treindustrien er veldig lavutviklet.

Mye skjer fremdeles ganske tett opptil «gamlemåten». Ikke gamlemåten fra et par generasjoner siden, selvsagt, men gamlemåten fra et par tiår siden.

Det er ingen grunn til at det skal være slik. Tre er noe av det mest trendy som finnes. Miljøet gir industrien mye gratis. Det er ingen grunn til at en trendy bransje skal produsere på gammeldags vis. Dyktige håndverkere som gjør jobben manuelt og tar seg godt betalt for det, vil det alltid være plass til, men den industrielle produksjonen kommer til å ta nye skritt i retning av robotisering og automatisering.

Bransjens fremtidige ansatte er like vant med både store og små skjermer som alle andre nyutdannede i dagens Norge, og de bør komme til arbeidsplasser der de kan utnytte teknologikunnskapen sin. Noen i bransjen er godt i gang med å prøve ut ny teknologi i produksjonen, men mange flere må ta skrittet.

En fagmesse er et godt sted for å lære, for å se hva som kommer og for å tenke gjennom «hva er det som passer for meg?». Vi treffes kanskje på Ligna?