Skogsnäringen fokuserar forskningen
10. januar 2018
Ny trefasadeguide: Skal sikre treets omdømme som byggemateriale
11. januar 2018

Tre ulver i Osdalsreviret skutt tirsdag

– Vi kan bekrefte at det er skutt tre ulver nå i formiddag i Osdalsreviret, sør i terrenget, sier Sindre Undseth til Nationen. Han er jaktleder for jakten på ulv i Osdalsreviret.

Ni av de 15 ulvene som til nå er skutt i de to revirene i Hedmark etter at ulvejakten innenfor ulvesonen startet 1. januar, tilhører Osdalsflokken. Totalt har regjeringen åpnet for at 42 ulver kan skytes i Norge i vinter. I tillegg til ulvene i de to revirene, kan 12 ulver felles utenfor ulvesonen i Oslo, Akershus, Hedmark og Østfold og 14 i andre deler av landet.

Ny rettssak

Oslo tingrett besluttet fredag i forrige uke at lisensfellingen ikke vil true overlevelsen til ulvebestanden, og fastslo dermed at ulvejakten kan fortsette. WWF Norge begjærte midlertidig jaktstans og har også saksøkt staten fordi organisasjonen mener ulveforvaltningen strider mot både Grunnloven, naturmangfoldloven og internasjonale avtaler.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier rettssaken trolig kommer opp i løpet av vinteren eller våren. Selv om jakten fikk grønt lys i tingretten forrige uke, vil han ikke spå utfallet av den neste rettsrunden.

– Nå går denne lisensjaktperioden som planlagt. Neste skritt blir rettssaken som regjeringsadvokaten skal føre på vegne av staten. Når beslutningen kommer, vil det ligge føringer for neste jaktsesong, men vi må ta utfallet av saken når avgjørelsen kommer. Jeg holder meg til at en rettssak er en rettssak, og den skal ikke politikere legge seg opp i, sier Helgesen til NTB.

Årlig møte med nemndene

Helgesen møtte tirsdag rovviltnemndene i det som er et årlig møte som ledd i departementets styringsdialog. Her ble hele bredden av spørsmål i rovviltforvaltningen tatt opp, inkludert det betente spørsmålet om ulveforvaltningen.

Rovviltnemndene har de to siste årene tatt til orde for å ta ut langt flere ulver enn det departementet har lagt opp til. I fjor la nemndene opp til å felle 47 ulver, mens Helgesen reduserte kvoten til 15. For denne sesongen ble nemndenes kvote på 50 dyr redusert til 42.

– I fjor fant vi ikke grunnlag for å godta noe i nærheten av et så stort antall, og i årets jaktsesong har vi også redusert kvoten sammenlignet med rovviltnemndene. Men vi har et grunnlag for noe mer felling i år enn i fjor, sier Helgesen.

Uenigheten forrige vinter førte til at rovviltnemndene la ned arbeidet. Dermed ble det heller ikke noe møte med Helgesen i fjor.

– Voldsom språkbruk

På tirsdagens møte gikk Helgesen blant annet gjennom grunnlaget for årets fellingstillatelser. Ifølge statsråden var tonen god, til tross for at det var diskusjoner både om ulvesonen og at departementet ikke fant hjemmel for å felle Slettåsflokken innenfor ulvesonen.

– Jeg hadde noen separate møter med rovviltnemndene i Hedmark og Oppland i fjor, og det var jo relativt spenningsfylt. Men dette var et ryddig og greit møte, sier han.

Naturvernforbundet er blant dem som mener kjennelsen i Oslo tingrett forrige uke vil bidra til å øke konfliktnivået rundt ulveforvaltningen ytterligere. Helgesen innrømmer at temperaturen til tider har vært unødvendig høy.

– Ser man på sosiale medier, er det til tider en voldsom språkbruk i begge leirer, og det er det som oftest blir rapportert og mest interessant å skrive om i mediene. Selv om hovedbildet er at folk er i stand til å holde en dialog og forstå den todelte målsettingen, er det mange som bør være mer forsiktig med hva de skriver og sier. Voldsom språkbruk og trusler øker konfliktnivået og er bare destruktivt, sier Helgesen.

(©NTB)

Her kan du sende inn ditt nyhetstips via skjemaet nedenfor.