Stora Enso investerar i nästa generations förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara lösningar av formpressad fiber
15. mars 2019
Riktig skogsdrift bidrar til godt klima
15. mars 2019

Truet villreinbestand har økt med 400 dyr

Villreinbestanden som trues fra alle hold av ferdsel og aktivitet i Rondane har økt med 400 dyr i løpet av de siste årene.

DEL OTTA: Mens vinterbestanden på sitt laveste var nede i nærmere 1.800 dyr i 2016, viser resultatet av vintertellingen i år at det er tett opp mot 2.200 dyr i Rondane Sør.

Hold deg oppdatert og abonner på GDs nyhetsbrev! Da får du de viktigste sakene rett i innboksen din.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Resultatet som forventet

– Dette er som forventet etter noen år med reduserte jaktkvoter, sier fjelloppsyn Hans-Petter Ruud som er daglig leder i Sollia fjellstyre.

Også i vinter ble villreintellingen gjennomført med bruk av drone.

– Vi hadde gode forhold. For vår del er dette en effektiv måte å gjennomføre tellingene på, kommenterer Ruud.

Alternativet er å benytte fly eller helikopter som i andre villreinområder. Rondane Sør var tidlig ute med å bruke drone til tellingene.

– Vi har tillatelse til å fly med drone i 120 meters høyde over flokkene. Dette uroer ikke dyrene. Erfaringene er bare positive, sier Ruud. Han ønsker ikke å si noe om størrelsen på vinterstammen i Rondane Sør før resultatet av tellingen er drøftet i villreinutvalget.

Søker om penger til kadaversøk

I løpet av to år har Rondane Sør villreinutvalg fått 100.000 kroner i støtte til et arbeid med å finne årsaken til at reinsdyrene dør.

– Vi driver systematiske søk etter kadaver med godkjent hund for å kunne fastslå dødsårsaken. Dessverre har det hittil vært vanskelig å finne så ferske dyr at det er mulig å kartlegge den nøyaktige årsaken.

– Det er fortsatt mange løse tråder, og det er ikke mulig å anslå hvor mange reinsdyr som eventuelt blir tatt av ulv eller andre rovdyr, sier Hans-Petter Ruud.

Villreinutvalget i Rondane Sør har søkt Fylkesmannen i Innlandet om støtte til å kunne videreføre sitt kadaversøk-prosjekt i den tredje sommersesongen.