Färre och större sågverk i Sverige
24. november 2017
WWF, ulv, staten og Kongen
24. november 2017

Heier på Røkke

Norske Skog

Onsdag varslet Aker Solutions at de ønsker å kjøpe samtlige av fabrikkene til konkurstruede Norske Skog. Framstøtet kommer i kjølvannet av månedsvis med resultatløse forhandlinger mellom papirgigantens styre og kreditorer.

Aker, som eies av milliardær Kjell Inge Røkke, har sammen med oppkjøpsfondet Oceanwood kjøpt seg kontroll over størsteparten av selskapets gjeld.

Planen er å bruke kreditormakten til å legge ut underselskapet som kontrollerer selskapets fabrikker på auksjon – og kjøpe rubbel og bit.

Nye muligheter

Norske Skogs to fabrikker i Norge, på Skogn i Trøndelag og i Halden, går i pluss, men har lidd under den enorme gjelden i selskapet. Akers planer skaper håp om nye muligheter for fabrikkene.

– Dette gjør meg optimistisk. I Trøndelag har vi lang erfaring med Aker som industrieier. De har tenkt langsiktig og vært ansvarlige. sier Ingvild Kjerkol, stortingsrepresentant for Ap i Nord-Trøndelag. Hun viser til at Aker bygde opp og eide den viktige verftsindustrien i Verdal i flere tiår.

Kjerkol understreker at fabrikkene til Norske Skog spiller en viktig rolle norsk skognæring.

– Fabrikkene er foredlingsleddet i næringskjeden som utgjør skogsnæringen. De er helt avgjørende for mulighetene til å bygge ut en større grønn næringskjede basert på skogens grønne gull, sier hun.

Også Geir Pollestad i Senterpartiet tror Akers oppkjøpsplaner kan være godt nytt.

– Målet må være å sikre at driften i Norge videreføres. Dette kan være en spor som leder den veien, sier Pollestad.

Håper på langsiktighet

– Det som er viktig for oss, er å sikre at det blir drift ved de norske anleggene. Vi ønsker langsiktige industrielle eiere som kan løfte selskapet videre sier Erik Lahnstein, direktør i Norges Skogeierforbund.

Han er ikke klar til å sprette sjampanjen ennå, men er positiv til Akers signaler.

– Det er klart det er stor forskjell på om fabrikkene tas over av en internasjonal finansinstitusjon med kortsiktig avkastningsmotivet, eller et som har tradisjon for å utvikle industrikonserner. Det blir spennende å høre mer om Akers planer, sier Lahnstein.

Han understreker at det også kan være andre industriselskaper som kan være interessert i å kaste seg på budrunden.

Konsernet konkurs

Røkkes oppkjøpsplaner kan muligens bety en ny vår for selskapets fabrikker, men de er en dødsdom for konsernet Norske Skog. Fabrikkene representerer de eneste gjenværende verdiene i konsernet. Auksjoneres de bort sitter konsernet igjen med stor gjeld de ikke har sjans til å betale.

I en børsmelding onsdag formiddag varslet styret at de trolig vil begjære konkurs i løpet av kort tid fordi Aker og Oceanwoods planer gjør «rekapitalisering usannsynlig».

Så lenge fabrikkene sikres videre liv, vil imidlertid konkurs i konsernet ha liten betydning for andre enn aksjeeiere og kreditorer som mister sine verdier. Aker har varslet at alle fabrikker driftes som vanlig i påvente av den planlagte auksjonen.

Skulle fabrikkene i Norske Skog havne i hendene på Aker går de til et selskap med lange tradisjoner for å drive industri i Norge. Aker startet sitt første mekaniske verksted langs Akerselva i 1841 og har vært en aktør i det norske oljeeventyret. I 2016 var det 14.385 ansatte i selskapet.

jos@klassekampen.no