Som jeger har du en sentral rolle i å bistå med å hindre spredning av skrantesjuke, og bidra til å skaffe oversikt over hvor utbredt sykdommen er.
Jegere som får positive prøveresultater blir kontaktet av Mattilsynet, slik at kjøtt og slakteavfall blir destruert. Du bør derfor oppbevare kjøttet og ikke levere det videre før prøvesvaret er klart.
Det er viktig å levere inn prøver fra både hjerne og lymfeknuter fra felte dyr. I et tidlig stadium av skrantesjuke hos rein kan man kun påvise smittestoffet i lymfeknuter. Derfor er det viktig å få begge typer vev til undersøkelse. Se instruksjonsvideo og informasjon for uttak og merking av prøver her.
Det oppfordres til at du, mellom hvert område, sørger for at klær, støvler og lignende som er brukt på jakt blir grundig rengjort for å fjerne synlige rester av jord, slakteavfall, avføring osv. Utstyr som er brukt under slakting (kniv, sag etc.) vaskes grundig og desinfiseres med 2 % natriumhypoklorittløsning (for eksempel 1 del Klorin + 1 del vann) som holder minst 20°C i en time. Deretter skylles redskapene grundig med vann siden natriumhypokloritt er sterkt korroderende og kan ødelegge utstyr. Dette er spesielt viktig hvis du har jaktet i Nordfjella eller på Hardangervidda.
Oppdatert informasjon om skrantesjuke legges fortløpende på hjorteviltportalen.